Georgia şi Moldova îşi sincronizează agenda pentru a-şi face vocea mai puternică
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Georgia şi Moldova îşi sincronizează agenda pentru a-şi face vocea mai puternică

Moldova şi Georgia vor lucra mai intens pe agenda de integrare europeană şi vor colabora pe dimensiunea de apărare şi securitate. Declaraţii în acest sens au fost făcute astăzi la întrevederea preşedinţilor Parlamentelor din cele două ţări Andrian Candu şi Irakli Kobakhidze.

Andrian Candu a subliniat că este nevoie de o colaborare bilaterală şi trilaterală pe teme de securitate şi apărare, precum şi pentru promovarea reformelor care ne vor apropia de statutul de state eligibile pentru aderare la Uniunea Europeană. 

Potrivit lui, sunt multe norme şi domenii unde Moldova, Ucraina sau Georgia sunt mai avansate. Andrian Candu a optat pentru schimb de experienţă, expertiză şi o colaborare mai intensă. El a precizat că fiind pro-activi în atingerea obiectivelor noastre comune şi solidari în contracararea provocărilor actuale de securitate, vom reuşi să obţinem mai mult, decât fiecare în parte. 

La rândul său, preşedintele Parlamentului Georgiei, Irakli Kobakhidze a anunţat interesul pentru măsurile întreprinse de ţara noastră în raport cu dezinformarea şi propaganda, reforma Guvernului, precum şi pentru asigurarea securităţii energetice prin diversificarea surselor. El a spus că în timpul recentei vizite în Statele Unite ale Americii, colegii de peste ocean au salutat colaborarea iniţiată de cei trei preşedinţi de Parlament din Moldova, Georgia şi Ucraina. Potrivit lui, relaţia de bună prietenie între ţările noastre are perspective promiţătoare. 

Preşedintele Parlamentului Georgiei este unul dintre autorii iniţiativei de a organiza o Conferinţa interparlamentară de nivel înalt cu genericul „Georgia, Republica Moldova şi Ucraina: Parteneriatul Estic şi provocările actuale de securitate”. Evenimentul va avea loc mâine, fiind găzduit de Parlamentului Republicii Moldova.

Conferinţa organizată, în parteneriat cu Consiliul Atlantic va dezbate probleme legate de securitatea informaţională, energetică, apărare, precum şi va discuta despre asigurarea creşterii economice stabile şi a statului de drept în regiune. Evenimentul va întruni circa 150 de oficiali şi experţi de nivel înalt, inclusiv speakeri de Legislative, europarlamentari, reprezentanţi ai Congresului SUA, experţi notorii internaţionali şi regionali.

Similare