Găgăuzia se opune eliminării limbii ruse din circuitul administrativ al Republicii Moldova
Sursa foto:Obiectiv.info Vizualizari:

Găgăuzia se opune eliminării limbii ruse din circuitul administrativ al Republicii Moldova

Autorităţile din Găgăuzia se opun eliminării limbii ruse din circuitul oficial al Republicii Moldova, conform unei declaraţii adoptate vineri, 29 iunie, de Adunarea Populară (legislativul regional – n.red.) de la Comrat.

Deputaţii găgăuzi „condamnă categoric” decizia Curţii Constituţionale, care a declarat la începutul lunii iunie învechită legea din 1989 cu privire la funcţionarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti (RSSM). Mai mult, ei afirmă că „limba rusă va continua să fie folosită nestingherit ca limbă oficială de comunicare interetnică” în regiunea autonomă Găgăuzia.

„Decizia Curţii Constituţionale, adoptată de dragul unui grup restrâns de rusofobi şi a patronilor acestora, fără a ţine seama de părerea oamenilor, încalcă  diversitatea etnică, culturală şi lingvistică istoric stabilită a poporului Republicii Moldova”, potrivit declaraţiei Adunării Populare de la Comrat, preluată de GagauzINFO.md.

De asemenea, deputaţii găgăuzi cheamă autorităţile de la Chişinău să consolideze „statutul ştirbit” al limbii ruse ca „limbă oficială de comunicare interetnică”.

Conform legislaţiei regionale, în Găgăuzia, unitate teritorială autonomă instituită printr-o decizie a Parlamentului Republicii Moldova în decembrie 1994, pentru a proteja identitatea naţională a găgăuzilor, funcţionează trei limbi oficiale – găgăuza, româna şi rusa.

Cu toate acestea, limba rusă este folosită aproape exclusiv în Găgăuzia atât în domeniul administrativ-politic şi educaţie, cât şi în comunicarea cotidiană dintre locuitorii regiunii, care rămâne sub o puternică influenţă a Moscovei, remarcă experţii.

La 4 iunie 2018, Curtea Constituţională de la Chişinău a declarat drept învechită legea din 1989 cu privire la funcţionarea limbilor vorbite pe teritoriul RSSM. Totodată, magistraţii au respins solicitările liberalilor de a declara neconstituţională obligativitatea traducerii documentelor şi actelor publice în limba rusă.
Similare
RECOMANDĂRI