Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Fugarul Ilan Şor a rămas fără imunitate parlamentară. Care e reacţia acestuia

Fugarul Ilan Şor a rămas azi fără imunitate parlamentară. Cei mai mulţi dintre deputaţi au votat pentru toate cererile înaintate de procurorul general interimar. Ilan Şor poate fi extrădat, percheziţionat şi arestat pentru 9 capete de acuzare. De la tribuna Parlamentului, procurorul general interimar Dumitru Robu a mai dat câteva nume de persoane implicate în frauda bancară.

Aproape patru ore a durat aprobarea celor nouă solicitări ale procuraturii generale pentru retragerea imunităţii parlamentare a deputatului Ilan Şor. Fiecare cerere, care prezenta un cap de acuzare, a fost insoţită de raportul comisiei juridice şi apoi a fost votată separat.

DUMITRU ROBU, procuror general interimar: „Deputatul Ilan Şor, în perioada iulie 2013-septembrie 2014 deţinând funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al Băncii de Economii, fiind totodată conducătorul unui grup criminal organizat.  A realizat sustragerea din contul Băncii de Economii în Banca GazProm Bank din Federaţia Rusă a sumei de 100 milioane de dolari.”

OLESEA STAMATE, preşedintele Comisiei Juridice, Numiri şi Imunităţi: „Comisia Juridică Numiri şi Imunităţi cu votul unanim al membrilor prezenţi a acceptat cererea procurorului general interimar.”

În rapoartele prezentate parlamentarilor, procurorul general interimar a menţionat trei grupuri criminale implicate în frauda bancară. Dumitru Robu dă asigurări că Ilan Şor va fi extrădat şi va răspundere penal pentru faptele comise.

DUMITRU ROBU, procuror general interimar: „În comiterea infracţiunii sunt implicaţi atât grupul criminal condus de Vlad Plahotniuc, atât de Veceaslav Platon şi Ilan Şor. Israelul estre unica ţară care îşi extrădează cetăţenii, Procuratura va întreprinde toate măsurile şi este sigură pe poziţii că Şor va fi extrădat în Republica Moldova pentru a purta răspundere pentru crimele comise.”

VASILE BOLEA, vicepreşedintele Comisiei Juridice, Numiri şi Imunităţi, deputat BECS: „Noi o să votăm pentru scoaterea acestei imunităţi dar vrem ca fiecare din acei care au participat, care au votat, care au ştiut ce se întămplă în ţară, să poarte o anumită răspundere.”

IGOR GROSU, preşedintele Parlamentului: „Sunt de acord, toţi trebuie să aflăm cine şi ce a făcut, înclusiv cei cu ,,culiocul'', înclusiv cei cu Bahamas, absolut toţi.”

DUMITRU ALAIBA, deputat PAS: „Astăzi discutăm despre ridicarea imunităţii unui infractor, impostor. Cu siguranţă răsplata vine şi ea este dură şi de aceea dragi colegi, cei care încă nu v-aţi corupt, nici nu începeţi.”

Deputatul fugar Ilan Şor a transmis un mesaj pe o reţea socială.

ILAN ŞOR, deputat, Partidul Politic Şor: „Partidul Politic Şor a luat decizia ca deputaţii fracţiunii să nu participe astăzi la şedinţa Parlamentului, unde va fi jucat un spectacol ieftin. Iar dumneavoastră, domnule procuror general, vă amintesc că viaţa continuă. Este azi, mâine şi poimâine. Aveţi grijă, vremurile se pot schimba.”

În august 2019, tot la solicitarea lui Dumitru Robu, procurorul general interimar de atunci, Ilan Şor a rămas fără imunitate parlamentară. Şi-a recâstigat acest privilegiu după ce a fost reales deputat.

El este acuzat de escrocherie, spălare de bani, crearea sau conducerea unei organizaţii criminale, fals în declaraţii, dar şi delapidarea averii străine şi abuz de serviciu. Ilan Şor a fost condamnat de prima instanţă la 7 ani de închisoare, pentru escrocherie şi spălare de bani. Acum este fugar şi  fost dat în urmărire internaţională.
Similare
RECOMANDĂRI