Franco Frattini salută intervenţia guvernului Filip în favoarea Uzinei de la Râbniţa
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Franco Frattini salută intervenţia guvernului Filip în favoarea Uzinei de la Râbniţa

Franco Frattini: „Dacă afirmaţi că regiunea transnistreană este parte a Republicii Moldova, trebui să vă gândiţi şi la interesul oamenilor care lucrează la această uzină”.

Vice-premierul moldovean pentru reintegrare, Cristina Lesnic, a declarat că „nu trebuie admisă nici o acţiune unilaterală” în negocierile cu Tiraspolul privind soluţionarea crizei transnistrene, negocieri mediate de OSCE. Lesnic a făcut declaraţia după o întrevedere, la Chişinău, cu reprezentatul OSCE pentru soluţionarea problemei transnistrene, Franco Frattini, notează moldova.europalibera.org.

La rândul său, Frattini a spus că orice decizie care se ia în cursul negocierilor trebuie să fie „doar în interesul cetăţenilor”. Franco Frattini se întâlneşte şi cu reprezentanţii autorităţilor de la Tiraspol.

Vice-premierul pentru reintegrare, Cristina Lesnic a confirmat şi informaţiile că premierul Pavel Filip a intervenit, anul trecut, pe lângă autorităţile ucrainene, în favoarea uzinei metalurgice de la Râbniţa care risca să fie lovită de sancţiunile ucrainene impuse unui număr de 700 de firme cu legături cu Rusia.

Lesnic a explicat că intervenţia lui Filip era justificată de faptul că uzina este un „agent economic înregistrat la Agenţia Servicii Publice, indiferent dacă este înregistrat pe malul drept sau stâng”. Mai mult, este de datoria guvernul să apere interesele tuturor celor care trăiesc în Republica Moldova, „mai ales dacă pretindem că regiunea transnistreană este parte a R. Moldova”, a mai declarat Lesnic sâmbătă, la o conferinţă de presă, citată de Agora.md.
 

Intervenţia guvernului Filip în favoarea uzinei de la Râbniţa a fost salutată şi de Franco Frattini, reprezentantul OSCE pentru reglementarea problemei transnistrene, care a confirmat şi faptul că mediatorii fuseseră informaţi încă de anul trecut.

„Nu este o surpriză pentru noi. S-a discutat acest subiect şi anul trecut. Este iniţiativa care vine să elimine barierele”, a declarat Frattini la conferinţa de presă de la Chişinău, ţinută împreună cu Cristina Lesnic.

Aflată sub controlul autorităţilor separatist transnistrene, uzina a fost scoasă la începutul acestui an de Ucraina de sub propriile sacţiuni aplicate din vara lui 2018 unui şir de 700 de entităţi economice conectate la Moscova, iar presa de investigaţie a descoperit că acest fapt s-ar datora premierului de la Chişinău, care a cerut excluderea, într-o scrisoare oficială adresată omologului său ucrainean Vlodimir Groisman şi preşedintelui Petro Poroşenko.

În scrisoarea publicată de presă, Pavel Filip solicita excluderea Uzinei Metalurgice de la Râbniţa „din lista entităţilor supuse sancţiunilor”, susţinând că aceasta s-ar afla într-o situaţie critică. El a solicitat şi reducerea de două ori a taxelor de export aplicate acestei întreprinderi, susţinând că ele ar fi o barieră administrativă. Premierul Moldovei ar fi cerut şi încetarea investigaţiei antidumping împotriva uzinei, considerând-o nefondată, cât şi suspendarea regimului individual de licenţiere până la decizia finală a instanţei de judecată.

 

Similare
RECOMANDĂRI