POLITIC

Fost consilier la Cotroceni: Declaraţia privind retragerea trupelor ruse este egală cu zero

post-img

Declaraţia adoptată vineri de Parlamentul Republicii Moldova referitoare la retragerea trupelor ruse de pe teritoriul ţării este egală cu zero, a declarat, pentru AGERPRES, fostul consilier prezidenţial Iulian Fota.

„Declaraţia este făcută să acopere impasul pe care Republica Moldova îl are în relaţia cu Bruxellesul din cauza modului în care se implementează, se modifică sistemul electoral. Pe formatul pe care-l va avea, sistemul electoral omoară şansele aşa-numitor poziţii democratice de a avea vreo influenţă în jocul politic. Din punct de vedere electoral, Republica Moldova a fost pusă toată în braţele socialiştilor, care probabil vor avea un rezultat copleşitor - specialiştii estimează cam 60%. Ca să acopere acest impas, pentru că Occidentul şi Uniunea Europeană sunt foarte deranjaţi de faptul că aşa-numiţii proeuropeni şi prodemocraţi din Republica Moldova nu au ţinut cont de observaţiile şi sfaturile venite dinspre Vest, au creat momentul acesta, care nu are niciun fel de semnificaţie din punct de vedere politic sau strategic. Declaraţia este egală cu zero”, a afirmat Iulian Fota.

Totodată, acesta a semnalat faptul că declaraţia vine într-un moment nepotrivit, dată fiind vizita premierului Mihai Tudose la Chişinău.

„Faptul că declaraţia a fost dată în ziua în care premierul Tudose era la Chişinău nu este o întâmplare. Şi aici sunt două variante: fie ai noştri au ştiut, şi aici ar fi bine să ne explice şi nouă cineva, pentru că riscăm să ne contrapunem Uniunii Europene, sau ai noştri au fost puşi în faţa unui fapt împlinit şi asta arată o lipsă de respect a autorităţilor de la Chişinău faţă de noi. Avem două situaţii la fel de proaste: ori o complicitate cu Dodon, ceea ce ar fi cel mai greu de înţeles şi ar însemna că România s-ar plasa mai degrabă pe partea lui Dodon decât pe partea UE, fie o lipsă gravă de respect a lor faţă de noi, dacă l-au invitat pe premier acolo neinformându-ne ce pun la cale şi punându-l în faţa unui fapt împlinit”, a explicat Fota.

Vineri, pe 21 iulie, când s-au împlinit 25 de ani de la semnarea Acordului privind principiile reglementării paşnice şi a conflictului armat din regiunea transnistreană, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat, cu votul a 61 de deputaţi, o declaraţie privind retragerea trupelor ruse de pe teritoriul ţării.

Iniţiativa a fost susţinută de fracţiunile Partidului Democrat (PDM), Partidului Liberal Democrat (PLDM), Partidului Liberal (PL) şi Grupului Popular European, în timp ce comuniştii au lipsit, iar socialiştii au părăsit sala de şedinţe în semn de protest.