Financial Times: Gazprom a propus R. M. un nou acord de gaze mai ieftin, în schimbul renunţării la Acordul de Asociere cu UE şi la pachetul energetic 3
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Financial Times: Gazprom a propus R. M. un nou acord de gaze mai ieftin, în schimbul renunţării la Acordul de Asociere cu UE şi la pachetul energetic 3

Grupul rusesc, Gazprom este acuzat că foloseşte criza energetică pentru a pedepsi noul guvern pro-occidental de la Chişinău. Compania rusă de stat, Gazprom, a propus Republicii Moldova „să-şi ajusteze” acordul de liber schimb cu UE şi să amâne reformele pieţei energetice convenite cu Bruxelles-ul (pachetul energetic 3) în schimbul livrării gazului mai ieftin, notează Financial Times.

Gazprom, controlată de Kremlin, a redus livrările către Republica Moldova cu o treime luna trecută, după încheierea unui contract pe termen lung şi a cerut un preţ mai mult de dublu faţă de termenii anteriori pentru a menţine fluxul de gaz, relatează publicaţia britanică.

Potrivit analiştilor politici, în cadrul negocierilor din această lună, Gazprom le-a spus oficialilor de la Chişinău că va reduce preţul dacă ţara ar fi pregătită să-şi modifice acordul de comerţ fără tarife cu UE. 

Kremlinul a văzut negocierile privind gazele ca parte a unui acord politic mai amplu cu Republica Moldova, după ce preşedintele Maia Sandu a preluat mandatul anul trecut şi partidul ei pro-UE a obţinut victorie la alegerile din iulie.

Analiştii de piaţă au sugerat că Rusia profită de poziţia Gazprom ca furnizor unic al Republicii Moldova pentru a face presiuni asupra guvernului de la Chişinău, care a promis să se îndrepte din orbita Moscovei către vest.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a respins în această lună sugestiile potrivit cărora Kremlinul ar fi folosit aprovizionarea cu gaze ca armă politică împotriva altor ţări.

De asemenea, Moscova ar prefera ca Republica  Moldova să renunţe la acordul privind zona de liber schimb cu UE. Moscova vede Republica Moldova ca intrând în sfera sa de influenţă şi se consideră protectorul populaţiei de limbă rusă în statul separatist al regiunii transnistrene, unde păstrează un mic contingent militar.

Dmitri Kozak, un înalt oficial de la Kremlin care conduce relaţiile Moscovei cu statele post-sovietice, a purtat săptămâna trecută negocieri cu oficialii moldoveni, care nu au reuşit să ajungă la un compromis cu privire la preţul gazului.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Putin, a spus că oferta Gazprom a fost „minuţios calibrată, clară, justificată şi, din punct de vedere al preţurilor, extrem de favorabilă părţii moldoveneşti”, potrivit Interfax.

„Gazprom poartă negocieri cu omologii săi pentru extinderea contractului de furnizare de gaze către Republica Moldova exclusiv în condiţii comerciale”, a spus Gazprom. „Nu considerăm oportun să comentăm acordurile Moldovei cu alţi furnizori”.

Republica Moldova a primit marţi primul transport de gaz de la o sursă non-rusă, cumpărând o probă de 1 milion de metri cubi de la PGNiG din Polonia prin Ucraina, într-o licitaţie de debut care a ocolit Moldovagaz.

Acest lucru, pe lângă un alt transport de probă din statul vecin membru UE, România, a venit după săptămâni de discuţii de criză cu oficialii UE pentru ca Bruxelles-ul să ofere sprijin financiar suplimentar şi ca statele membre să pună la dispoziţie gaze.

Guvernul Republicii Moldova se teme de tulburările în masă din această iarnă, fie din cauza lipsei de gaz, fie a preţurilor inevitabil ridicate la încălzire şi energie. „Ruşii lovesc ţara în cel mai slab punct, în cel mai rău moment posibil”, a spus un oficial implicat în negocieri.

Natalia Gavriliţă, premierul Republicii Moldova, va conduce joi o delegaţie la Bruxelles pentru discuţii, pe fondul discuţiilor pentru creşterea nivelului granturilor şi împrumuturilor acordate de UE.

Oficialii moldoveni se întâlnesc astăzi la Sankt Petersburg cu directorul executiv al Gazprom, Alexei Miller. Diplomaţii UE au cerut ţării să nu semneze un nou acord pe termen lung cu compania rusă şi, în schimb, să găsească soluţii pe termen scurt pentru a rezista iarna.

Dar analiştii din industrie s-au întrebat dacă aprovizionarea suplimentară de la membrii UE va fi suficientă pentru a înlocui exporturile ruseşti către ţara de 2,6 milioane de locuitori, în timp ce costurile pieţei spot vor fi probabil prohibitiv de mari fără subvenţii semnificative.

Pawel Majewski, directorul executiv al PGNiG, a declarat că compania este „gata să participe la următoarele runde de licitaţii” pentru furnizarea de gaze către Republica Moldova.

„Independenţi de activităţile noastre de afaceri, prin furnizarea de gaze către Republica Moldova, ne arătăm şi solidaritatea energetică”, a spus el.
Similare
RECOMANDĂRI