POLITIC

Experţii în drept constituţional, despre decizia Maiei Sandu

Experţii în drept constituţional interpretează diferit legalitatea deciziei peşedintelui Maia Sandu de a o desemna în mod repetat la funcţia de premier pe Natalia Gavriliţă. Unii sunt de părere că Maia Sandu a încălcat Constituţia, în condiţiile în care există o majoritate de 54 de deputaţi, care propun un alt candidat la şefia Guvernului. Alţi experţi în domeniu, spun însă, că această majoritate nu a fost oficializată în mod legal.

NICOLAE OSMOCHESCU, expert în drept constituţional: "Noi nu avem nicio majoritate parlamentară. Ceea ce s-a întâmplat ieri că s-au colectat acele semnături, nu este nimic mai mult decât o colectare de semnături. O majoritate parlamentară poate fi creată între forţe politice şi fracţiune prin semnarea unui document, îşi asumă anumite angajamente şi anumite responsabilităţi. Votul fiecătui deputat se exprimă la şedinţele plenare - fie pro, fie contra. Iar pentru asta nu trebuie de colectat semnături".

Nicolae Osmochescu este de părere că preşedintele Maia Sandu a desemnat-o legal pe Natalia Gavriliţa, pentru a doua oară la funcţia de premier. 

NICOLAE OSMOCHESCU, expert în drept constituţional: "După consultările cu fracţiunile parlamentare, a înaintat din nou candidatura. Ea are dreptul să înainteze aceeaşi candidatură, ceea ce a şi fost făcut. Cum va evolua situaţia vom vedea".

Şi-a exprimat o altă părere fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase în emisiunea Punctul pe Azi de la TVR Moldova.

ALEXANDRU TĂNASE, fost preşedinte Curtea Constituţională: "54 de deputaţi au formalizat o decizie de a sprijini alt candidat. În situaţia dată rolul preşedintelui activ în acest proces încetează şi poartă discuţii cu majoritatea parlamentară. Majoritatea parlamentară este cea care decide. Guvernul în fond nu este responsabil în faţa preşedintelui, ci în faţa Parlamentului, suntem o republică parlamentară clasică în acest sens. Dacă există o majoritate creată, preşedintele nu o poate ignora".

Potrivit lui Alexandru Tănase, preşedintele are dreptul să respingă o singură dată candidatura desemnată de majoritate, şi doar dacă prezintă argumente, că e suspectată de corupţie sau de încălcări ale legii privind securitatea naţională. De aceeaşi părere este şi expertul în drept constituţional, Teodor Cârnaţ. 

TEODOR CÂRNAŢ, expert în drept constituţional: "Doamna preşedinte nu avea mare manevre, nu putea să meargă împotriva voinţei majorităţii parlamentare, aşa cum este ea – formată într-un stat capturat, cu transfugi, deocamdată sunt în Parlamentul Republicii Moldova. MUSCA 5:12-5:30 Fără să epuizeze candidatura lui Durleşteanu, fără să ducă procedura pănă la capăt, adică de gândire, de respingere, ea recurge la un exerciţiu neconstituţional".

Amintim că ieri, deputaţii nu au acordat niciun vot Guvernului Gavriliţă, iar preşedintele PSRM Igor Dodon a propus un alt candidat. Tot ieri, Platforma DA, l-a propus la funcţia de premier pe liderul formaţiunii Andrei Năstase.