POLITIC

Experţi ucraineni despre vizita preşedintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, la Kiev

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a mers în prima sa vizită oficială în străinătate, în Ucraina. Importanţa acestei vizite pentru Kiev şi Chişinău, a fost comentată de mai mulţi experţi ucraineni.

Expertul politic ucrainean, Vladimir Fesenko, a numit vizita Maiei Sandu în Ucraina, cităm - "începutul unei noi etape de cooperare bilaterală şi aspiraţii europene comune". Potrivit expertului, vizita ar putea fi urmată de noi eforturi în rezolvarea problemei transnistrene şi participarea Republicii Moldova la Platforma Crimeea, un forum internaţional iniţiat de Ucraina pentru a creşte presiunea internaţională asupra Rusiei, ca o reacţie la ocuparea peninsulei. 
"Faptul că Maia Sandu a făcut prima sa vizită în străinătate în Ucraina indică faptul că Kievul este un partener cheie pentru ea", a remarcat politologul.

Mihailo Samus, directorul adjunct al Centrului de studii privind Armata, Conversia şi Dezarmarea, de la Kiev, a vorbit la Canalului 24 despre faptul că Ucraina şi Republica Moldova pot face multe împreună pentru a rezolva conflictul din Transnistria. Potrivit expertului, primul conflict de pe teritoriul fostei URSS a fost organizat de Rusia, anume în această regiune. Iar multe dintre tehnologiile folosite acum de Rusia în Donbas, împotriva Ucrainei, au fost aplicate acolo. El a explicat că Rusia a considerat întotdeauna Republica Moldova ca fiind "Kaliningradul Europei de Sud-Est", unde poate fi creată o enclavă şi de unde îşi poate realiza interesele distructive împotriva NATO şi UE. Cu cât cooperarea noastră cu Republica Moldova şi România este mai eficientă, cu atât va fi mai dificil pentru Rusia să îşi realizeze interesele, inclusiv din punct de vedere al prezenţei militare, a mai spus expertul militar.

La rândul său, Mihail Nakonechny, membru al consiliului politic al partidului pro-rus "Platforma de opoziţie - pentru viaţă", a dat de înţeles că planurile anunţate în timpul vizitei lui Sandu sunt lipsite de detalii concrete. "Am auzit de la Zelenskyy despre vaccin. Mi se pare că Moldova ar trebui să vină la noi după un vaccin, nu noi să primim de la ei un vaccin, pe care, de fapt, ei nu îl produc", a precizat Nakonechny.

Analistul de la Kiev, Viktor Kaspruk, şi-a exprimat şi el scepticismul cu privire la posibilitatea unui salt în relaţiile dintre Kiev şi Chişinău. Expertul consideră că acest lucru va fi posibil numai după ce actualul preşedinte al Republicii Moldova îşi va ocupa funcţia timp de cel puţin un an şi va depăşi rezistenţa Parlamentului de la Chişinău. Potrivit lui Kaspruk, stocarea gazelor modoveneşti în depozitele subterane ucrainene nu va aduce mari beneficii economice, dar va compensa reducerea tranzitului de gaze ruseşti prin Ucraina şi va fi utilă pentru Kiev. În opinia expertului, tranzitul de energie electrică prin Republica Moldova către România va fi un beneficiu direct numai pentru oligarhii care deţin companiile ucrainene de energie.