POLITIC

Experţi: Parlamentul poate fi dizolvat

Experţii în Drept Constituţional spun că următorul pas trebuie făcut de preşedintele Maia Sandu care trebuie să organizeze consultări politice pentru a iniţia procedura de dizolvare a Parlamentului. Experţii precizează că după decizia de azi din parlament, s-au consumat cele două solicitari de învestitură a unui cabinet de miniştri, prima a Nataliei Gavriliţă şi a doua a lui Igor Grosu.

ALEXANDRU ARSENI, expert în Drept Constituţional: Se consideră că investitura a fost respinsă şi intră în acţiune prevederile art. 85, aliniat 2 prin care se stabileşte că Parlamentul poate fi dizolvat dacă nu a acordat vot de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 45 de zile de la prima solicitare şi după respingerea a cel puţin 2 solicitări de investitură, citat încheiat.

Experţii în drept constituţional spun că lipsa de cvorum este rezultatul unor acţiuni distructive ale deputaţilor, care au dus la blocarea activităţii Parlamentului.

ALEXANDRU ARSENI, expert în Drept Constituţional: Este o acţiune premeditară, distructivă de a bloca crearea mecanismului. Este o acţiune care se încadrează şi în prevederile codului penal. Parlamentul este obligat să asculte raportul să-l ia în dezbateri şi în final e decizia lor.

Şi unii analişti politici spun că decizia socialiştilor a fost  - una extremă  - pentru că nu mai aveau alte opţiuni.

VLAD ŢURCANU, analist politic: Socialiştii au renunţat la toată linia lor argumentativă de până acum. Pentru că înţeleg că, dacă îmi permiteţi, pur şi simplu, le fuge pământul de sub picioare. Şi nu au de ales decât să lupte politic aşa cum înţeleg ei.

Analiştii politici cred că multe dintre acţiunile celor de la PSRM se reduc doar la nişte declaraţii politice care nici nu au un temei juridic.

SINCRON VLAD ŢURCANU, analist politic: În continuare ce se va întâmpla e că Maia Sandu va spune da, ei vor spune nu. PAS - DA, ei – NU. Toate acele acţiuni ale socialiştilor care se referă la candidatura lui Golovatiuc sau încercarea de a declara neconstituţional desemnarea prima dată a Nataliei Gavriliţa sunt nişte artificii care au scopul de a distrage de la realitate şi anume că Maia Sandu ar urma să dizolve Parlamentul.

Reamintim că, pe 11 februarie, a fost prima tentativă de învestire a unui guvern, în frunte cu Natalia Gavriliţa. Echipa guvernamentală propusă nu a primit niciun vot favorabil din partea deputaţilor.

Ulterior, Natalia Gavriliţa a fost desemnată repetat pentru funcţia de premier, dar Curtea Constituţională a anulat decretul de numire. Majoritatea parlamentară PSRM-SOR insista atunci pe numirea Marianei Durleşteanu, care aceasta şi-a retras ulterior candidatura din cauza disputelor politice.

Exact în aceeaşi zi, preşedintele Maia Sandu l-a desemnat pe Igor Grosu la funcţia de premier. Acest decret a fost contestat de socialişti, dar magistraţii de la Curtea Contituţională au stabilit că este perfect legal.