POLITIC

Experţi în drept constituţional: Şansele PSRM de a avea câştig de cauză la Curtea Constituţională sunt egale cu zero

post-img

Partidul Socialiştilor (PSRM) au atacat la Curtea Constituţională (CCM), decretul prin care Igor Grosu a fost desemnat la funcţia de premier. Experţii în drept constituţional susţin că şansele PSRM de a avea câştig de cauză la Curtea Constituţională sunt egale cu zero. Opiniile au fost exprimate în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR MOLDOVA.

„Şansele de a avea câştig de cauză PSRM prin această sesizare la CCM sunt egale cu zero. CCM va respinge această sesizare, la etapa inadmisibilităţii. Maia Sandu a adoptat un decret care este strict în conformitate cu Constituţia”, spune expertul în drept constituţional, Teodor Cârnaţ.

De aceeaşi opinie este şi profesorul, expertul în drept constituţional, Alexandru Arseni.

„Decretul este constituţional, după toate rigorile şi după buchia şi spiritul Constituţiei şi în spiritul acţiunilor chiar şi politice în cadrul consultărilor cu fracţiunile parlamentare. CCM s-a pronunţat foarte clar, iar astfel a şi procedat preşedintele R. Moldova în această perioadă. CCM, evident, va declara sesizarea inadmisibilă pentru că nu am vazut niciun argument plauzibil, sub aspect constituţional, în defavoarea decretului. Decretul este constituţional şi nu va intra R. Moldova în niciun fel de dificultate constotuţională”, a menţionat Alexandru Arseni.

În cadrul aceleaşi emsiuni, Teodor Cârnaţ a menţionat că preşedintele Maia Sandu a respectat procedurile constituţionale atunci când a semnat decretul de înaintare a lui Igor Grosu pentru funcţia de premier.

„În conformitate cu hotărârea CCM din 23 februarie 2021 şi Articolul 98 din Constituţie, preşedintele R. Moldova consultă fracţiunile parlamentare şi după acestea desemnează un candidat la funcţia de premier. Dar scopul consultărilor este de a identifica un candidat care ar obţine votul majorităţii parlamentare sau de a afla este sau nu o majoritate parlamentară formalizată absolută şi este un candidat susţinut de această majoritate. Consultările nu au fost mimate, nu au fost făcute formale. Maia Sandu s-a consultat iniţial cu societaea civilă, apoi a purces la consultări cu fracţiuni, una dintre cerinţele impuse de către hotărârea Curţii Constituţionale din 23 februarie 2021, unde se menţionează că actorii politici se reîntorc la etapa consultărilor. Preşedintele Maia Sandu a petrecut aceste consultări întocmai cum scrie hotărârea Curţii Constituţionale, a discutat, a văzut candidaţii înaintaţi, poziţiile partidelor, însă, până la urmă, a văzut că socialiştii au venit cu o majoritate parlamentară neactualizată, neştiind de faptul că Durleşteanu va accepta sau nu să fie candidatul lor. Văzând acest lucru, Maia Sandu a adoptat un decret care este strict în conformitate cu Constituţia”, a menţionat Teodor Cârnaţ.

Şi analistul politic, Igor Tăbârţă este de părere că a fost respectată procedura constituţională atunci când preşedintele Maia Sandu a desemnat candidatul la funcţia de premier.

„Şeful statului a respectat procedura constituţională. Acele acuzaţii şi acele suspiciuni că şeful statului va vei cu o eventuală adresare la Curtea Constiţuţională după 23 martie, nerespectând procedura constituţională, deja nu mai sunt în vigoare. Sesizarea PSRM la curte este una egală cu zero. În hotărârea Ccm din 2015 când avem acest termen candidat formalizat, am avut o sesizare rfeeritor la desemnarea lui Ion Sturza în funcţia de premier, atunci CCM a spus că în condiţiile când nu este un candidat formalizat înseamnă că preşedintele putea să desemneze un alt candidat, iar acest candidat a fost Ion Sturza şi decretul de desemnare a lui a fost unul constituţional”, spune analistul politic Igor Tăbârţă.