POLITIC

Experţi: Guvernarea nu-şi doreşte să ajungă la alegeri în condiţii egale cu opoziţia

post-img

Modificările Codului electoral sub forma în care sunt văzute de comunitatea internaţională şi partenerii europeni "îi taie puterii aripile, asemenea găinii din coteţ". De această părere este Serghei Manastîrlî, directorul Centrului de cercetare, analiză şi prognoză Balkan Center, pe care a expus-o în cadrul dezbaterilor publice de la IPN "Toamna alegerilor: aşteptări şi provocări în contextul dezvoltării europene".

"În consecinţă, nu va exista nicio posibilitate de a utiliza resursele administrative, manipulările, tehnologiile politice negre şi finanţările din umbra. Guvernarea, de fapt, se va situa în condiţii egale cu opoziţia şi, arătaţi-mi, vă rog, puterea care se va împăca cu acest lucru", a menţionat expertul, comentând dezacordurile care planează în jurul amendamentelor la Codul electoral şi reacţia la ele ale Comisiei de la Veneţia.

Potrivit lui, multe din amendamentele propuse de coaliţia de guvernare arată cel puţin ciudat. "Acest lucru se referă şi la reducerea cu două ore a timpului de vot. Ei ce, încearcă pe timp de pandemie să provoace cozi la secţiile de votare? Un alt aspect este încercarea de a presa mass-media. Consiliul Audiovizualului primeşte împuterniciri de a retrage licenţele, dacă consideră că mijloacele de informare reflectă neobiectiv procesul electoral. Acest lucru a stârnit mirarea, inclusiv a Comisiei de la Veneţia, care a reamintit recent că orice modificarea trebuie să se bazeze pe principii legislative internaţionale, precum şi pe un consens public larg", a subliniat Serghei Manastîrlî.

El este sigur, că deputaţii încearcă să inventeze bicicleta. "Acum patru ani, Curtea Constituţională a recomandat un şir de amendamente la legislaţia electorală, care trebuiau implementate, pentru ca următoarele alegeri prezidenţiale să decurgă fără încălcări. Însă deputaţii au preferat să trateze cu indiferenţă aceste recomandări, iar o asemenea atitudine dă motive pentru a declararea alegerile preşedintelui nevalabile, neconforme legii, falsificate, să se ceară anularea lor şi schimbarea administraţiei pe motiv de utilizare a fraudelor în scopul menţinerii puterii. De fapt, e vorba de uzurparea puterii", a conclus Serghei Manastîrlî.

Potrivit juristului Ştefan Gligor, expert permanent al proiectului, "dacă analizăm cu stricteţe, amendamentele sunt adoptate cu încălcarea recomandărilor Comisiei de la Veneţia". "Orice schimbare ar trebui să lucreze pentru viitoarele cicluri electorale, astfel încât acestea să poată fi studiate şi aplicate corect. Dar, în realitate, la noi acest lucru nu a funcţionat niciodată", a menţionat Ştefan Gligor.

Drept concludent el a calificat amendamentul, prin care se propune să i se delege, CEC-ului dreptul de a suspenda candidatul din alegeri fără o hotărâre judecătorească. "În opinia oamenilor competenţi, în instanţele de judecată au fost comise deseori încălcări, care tergiversau examinarea contestaţiilor. Dar, pe de altă parte, se cunosc situaţii, când  angajaţii consiliilor electorale erau conştienţi de încălcările admise. Asta este problema celor două capete. Dar, în loc ca problema sa fie rezolvata fundamental, se recurge la transferul atribuţiilor de la un nivel la altul. Drept urmare, funcţionează efectul subordonării nu prin lege, ci prin cei care controlează majoritatea parlamentară", a declarat Ştefan Gligor.

Dezbaterile publice "Toamna alegerilor: aşteptări şi provocări în contextul dezvoltării europene" fac parte din ciclul "Depăşirea stereotipurilor de integrare euro-peană prin comunicare". Agenţia de presă IPN organizează dezbaterile publice cu suportul Fundaţiei Hanns Seidel.