POLITIC

Experţi, despre dezbaterile privind schimbarea sistemului electoral: Boicotarea lor nu este o idee reuşită

post-img

Modificarea sistemului electoral este inoportună în acest moment, însă neparticiparea la dezbaterile publice la acest subiect este o idee nereuşită. Concluziile aparţin invitaţilor emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR MOLDOVA.

În urma dezbaterilor organizate cu societatea civilă, experţii susţin că avizul Comisiei de la Veneţia, care consideră că nu este momentul să fie schimbat sistemul electoral trebuie luat în calcul.

Potrivit lui Pavel Postică, preşedintele Asociaţiei Promo-LEX, boicotarea dezbaterilor de către unele partide din opoziţie a fost o idee nereuşită.

„Asta este partea proastă, că cei care se opun modificării sistemului electoral nu vin şi vorbesc despre acest lucru, inclusiv de la tribuna pe care o oferă Parlamentul. Faptul că au boicotat dezbaterile este alegerea lor, o alegere nereuşită. Orice platformă de discuţii trebuie utilizată pentru a convinge opozantul”, a declarat Postică.

„Noi trebuie să ţinem cont că avem de-a face cu oameni politici, iar în aparenţă ei sunt deschişi. În esenţă, fiecare are interesul lui. Guvernarea are interesul ei de a se menţine la guvernare. Trebuie să vedem, de fapt, scopul final. Acela de a schimba lucrurile în Republica Moldova. De a face ca Moldova să ajungă acolo unde sunt celelalte state din UE.  Vectorul pe care s-a pornit această bucată de pământ şi care să ajungă în UE, nu trebuie schimbat. De asta trebuie să ţină cont toate partidele politice”, a punctat Andrei Dumbrăveanu, politolog.

Liderul Partidului Naţional Liberal din Moldova, Vitalia Pavlicenco, susţine că oamenii optează pentru un sistem proporţional modificat.

„Participăm la dezbateri. Avem în program sistemul mixt, dar acum, în urma dezbaterilor, oamenii pledează mai mult pentru un sistem proporţional modificat, după care vom vedea”, afirmă Pavlicenco.

Parlamentul a organizat vineri, 30 iunie, o nouă rundă de dezbateri pe marginea proiectului de schimbare a sistemului electoral. În cadrul dezbaterii privind introducerea sistemului mixt de vot s-a discutat despre principalele recomandări din avizul Comisiei de la Veneţia referitoare la modalitatea de organizare a alegerilor în circumscripţiile uninominale.

De la dezbateri au lipsit reprezentanţii Partidul Acţiune şi Solidaritate, principala formaţiune politică a opoziţiei extraparlamentare, precum şi mai multe organizaţii non-guvernamentale care s-au manifestat critic faţă de această iniţiativă.