Expert: S-au adunat suficiente motive pentru a iniţia procedura de impeachment
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Expert: S-au adunat suficiente motive pentru a iniţia procedura de impeachment

Nicolae Osmochescu, profesor universitar, judecător la Curtea Constituţională în demisie, spune că, de aproape doi ani, de când Igor Dodon este preşedinte al Republicii Moldova, a încălcat de mai multe ori Constituţia şi s-au acumulat suficiente motive pentru a iniţia procedura de impeachment.

Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, citat de IPN, expertul a declarat că, dacă pornim strict de la conţinutul, spiritul şi buchea Constituţiei Republicii Moldova, preşedintele poate fi suspendat din funcţie ori de câte ori va fi nevoie, pentru că în Constituţie nu este stipulat expres de câte ori poate fi făcut acest lucru. Dar este stipulat că poate fi suspendat atunci când se eschivează de la exercitarea funcţiilor sale constituţionale. Şi este un caz concret când el se eschivează de la exercitarea unei funcţii pe care el este obligat s-o exercite – desemnarea candidaturilor înaintate repetat de către guvern pentru desemnarea în funcţie de ministru.

„Asta este poziţia domnului preşedinte, dar ea nu este corectă, pentru că Guvernul este absolut legitim, el a fost învestit de către un Parlament absolut legal şi constituţional ales de către electorat. Nu vorbim de calitatea Parlamentului, vorbim de procedura de alegere. Şi, deci, Guvernul este absolut legal, indiferent la ce oră a fost învestit, când şi de ce fracţiuni ale Parlamentului”, explică expertul.

Nicolae Osmochescu crede că, dacă este cazul ca preşedintele să fie supus unei proceduri de impeachment pentru declaraţiile, încălcările admise pe parcursul acestor aproape doi ani, aceasta ar trebui iniţiată. Dar guvernarea, acoperindu-se cu pretexte politice, spune că nu este nici contextul, nici momentul. „Eu sunt ferm convins că iniţierea unui proces de impeachment în cazul dat va fi în defavoarea majorităţii parlamentare şi partidelor care fac parte din majoritatea parlamentară şi va avantaja pentru viitoarele alegeri Partidul Socialiştilor şi pe domnul Dodon personal”, a mai spus fostul judecător.

Nicolae Osmochescu crede că, până la expirarea mandatului actualului Parlament, vor mai fi suspendări ale preşedintelui. Şi aceasta pentru că urmează să fie adoptate şi promulgate o serie de legi cu care preşedintele Dodon a spus că nu este de acord. Adică, el va utiliza dreptul său de veto relativ şi nu le va promulga, le va întoarce în Parlament.
Similare
RECOMANDĂRI