Expert român: Rusia va interveni în R. Moldova atunci când se va declanşa mecanismul alegerilor anticipate
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Expert român: Rusia va interveni în R. Moldova atunci când se va declanşa mecanismul alegerilor anticipate

Federaţia Rusă va interveni masiv în evoluţiile politice din R. Moldova atunci când la Chişinău va fi declanşat mecanismul alegerilor parlamentare anticipate, avertizează doctorul în ştiinţe politice din România, Radu Carp. Pe de altă parte, este incert scenariul şi data desfăşurării alegerilor anticipate, deoarece în Parlament există o majoritate care a introdus pentru 60 de zile stare de urgenţă în R. Moldova, făcând imposibilă dizolvarea Parlamentului în această perioadă.

„E atâta haos în R. Moldova, încât Rusia nici nu mai are nevoie să intervină într-un fel la acest moment. Însă, va interveni în momentul oportun, în momentul în care se va declanşa mecanismul alegerilor anticipate. R. Moldova nu este un punct strategic, dar Rusia are nevoie de o victorie ca să fie în palmares. Dodon este a cincea roată la căruţă, nu este valorizat ca fiind un lider puternic la Moscova, este văzut ca un instrument docil la care se poate apela oricând”, a subliniat profesorul universitar, Radu Carp, în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova.

Prezent în platoul TVR Moldova, expertul Institutului de Iniţiative Strategice, Vladislav Kulminski, a opinat că alegeri parlamentare anticipate vor avea loc, însă nu se ştie când anume.

„Cred că da. Domnul Dodon, după ce a pierdut alegerile prezidenţiale, acum a pierdut şi PSRM-ul şi cu socialiştii va pierde şi alegerile parlamentare anticipate. Ei nu mai au încotro şi declararea acestei stări de urgenţă este o încercare disperată de a amâna acest lucru care, după părerea mea, este inevitabil. Când se vor produce aceste alegeri anticipate, este întrebarea la care noi nu avem acum un răspuns”, a menţionat Kulminski.

Secretarul general al Platformei DA, Ion Terguţă, a subliniat că în această perioadă de criză grea, R. Moldova are nevoie de un Guvern cu atribuţii depline, iniţiativă care nu a fost susţinută de Maia Sandu.

„Eu nu mai sunt de nimic sigur în ţara asta, pentru că nu ştim care sunt intenţiile adevărate ale jucătorilor politici, nu mai ştim exact unde vom ajunge, este un haos total în R. Moldova. Am impresia că nici cei care şi-au dorit anticipate, nu şi le mai doresc la momentul actual. Întrebarea mea este: Dacă CCM decide că Parlamentul poate fi dizolvat, când o să-l dizolve preşedintele, într-o săptămână îl poate dizolva? Este stare de urgenţă şi vom ajunge fără Parlament şi fără Guvern. Nu-şi asumă nimeni responsabilitatea pentru această criză, cred că oamenii se vor bate în curând pentru vaccinuri, deoarece sunt foarte puţine”, a declarat Ion Terguţă.

Amintim că astăzi Curtea Constituţională a respins examinarea sesizării depusă de PSRM în care se cerea declararea drept neconstituţional a decretului prin care Maia Sandu a înaintat-o pe Natalia Gavriliţă la funcţia de prim-ministru.
 
Similare
RECOMANDĂRI