POLITIC

Expert: Regiunea transnistreană, calul troian al Rusiei pentru R. Moldova şi Ucraina

post-img

Dosarul transnistrian rămâne unul complicat. După ce partidul prezidenţial pro-european PAS a câştigat zdrobitor alegerile din Republica Moldova, Chişinăul va trebui să acţioneze prudent în ceea ce priveşte relaţia cu Federaţia Rusă pe problema Transnistriei, care nu doar că e calul troian al Rusiei pentru R. Moldova şi Ucraina, dar e şi un model pe care Moscova vrea să îl impună în Donbas.

Angela Grămadă, preşedintele Asociaţiei Experts for Security and Global Affairs, doctor în ştiinţe politice şi expertă în relaţii internaţionale, specializată pe spaţiul ex-sovietic, a discutat în cadrul emisiunii „Pe Plan Extern”, difuzată la DC News TV, despre dosarul transnistrean şi calea de urmat după alegerile istorice din Republica Moldova, unde pentru prima oară dreapta a reuşit o majoritate, partidul prezidenţial pro-european reuşind un istoric 53%.
 

Experta crede că Transnistria va rămâne în continuare calul troian al Federaţiei Ruse şi subliniază că regiunea separatistă reprezintă un model pentru Moscova în dosarul Ucraina cu precădere în regiunea Donbas unde forţele separatiste pro-ruse, susţinute direct de Moscova, luptă împotriva Armatei Ucrainei.

„Nu cred că noua guvernare care se va forma ar putea discuta atât de ferm despre federalizarea Republicii Moldova, aşa cum a încercat să o facă Igor Dodon”, e de părere Angela Grămadă. 

Transnistria va rămâne calul troian al Federaţiei Ruse în politica din Republica Moldova, dar şi în politica Ucrainei. Ea rămâne modelul care se încearcă a fi impus Ucrainei în acest moment. Mă refer la modul în care sunt legiferate şi legitimate relaţiile pe care le are Republica Moldova cu autorităţile nerecunoscute de la Tiraspol”, a precizat experta, care a amintit că Republica Moldova în ultimul timp a făcut foarte multe cedări în defavoarea intereselor naţionale şi a permis ca rolul pe care îl joacă agenţii economici din Transnistria să crească în timp.

„Sunt încă foarte multe acte de corupţie. Traficul ilegal de la frontieră se face cu cunoştinţa autorităţilor de la Chişinău. Transnistria va rămâne în continuare un factor de destabilizare în Republica Moldova, dar şi un factor de destabilizare pentru Ucraina. Şi un model pentru a impune o reglementare în regiunea Donbas din Ucraina”, a mai precizat Angela Grămadă.

Angela Grămadă a amintit şi de faptul că trupele ruseşti de pe teritoriul regiunii, împreună cu autorităţile nerecunoscute de la Tiraspol, au intensificat exerciţiile militare. Iar unul din scenariile acestora implică inclusiv dezgheţarea conflictului din Transnistria. 

Amintim că Federaţia Rusă foloseşte conflictele îngheţate din regiune ca o armă, atât militară, cât şi politică. 

Angela Grămadă e de părere că noua guvernare de la Chişinău va fi prudentă în relaţia cu Moscova, problemele Republicii Moldova fiind mari, iar o dezgheţare a conflictului nu e dorită de nicio parte.

„Chiar dacă spaţiul aerian către Transnistria e blocat prin Ucraina sau Republica Moldova, dacă veţi discuta cu experţii în securitate din Republica Moldova aceştia vă vor confirma că liderii nerecunoscuţi de la Tiraspol, susţinuţi de trupele ruseşti de pe teritoriul regiunii, au efectuat foarte multe exerciţii militare. S-au pregătit cumva pentru un asemenea scenariu care presupune dezgheţarea conflictului”, a subliniat specialista pe spaţiul ex-sovietic.

Depinde foarte mult de cum va acţiona viitoarea guvernare care ne-a fost promisă până la începutul lunii august. Dar cred că cel puţin într-o primă etapă ei vor încerca să fie atenţi cu Federaţia Rusă şi vor aborda o tactică care să nu ducă la o destabilizare mare, nu neapărat în viitorul relaţiei transatlantice, cât a relaţiei pe care o are în prezent Chişinăul cu Moscova.

„Există mult prea multe probleme care necesită soluţii în dialogul Federaţia Rusă. Transnistria e doar una dintre ele”, a adăugat Angela Grămadă, care a amintit, printre altele, şi de problema celor peste 350.000 de cetăţeni moldoveni care se află în Federaţia Rusă şi care ar putea fi afectaţi de o înrăutăţire a dialogului cu Moscova.

„Trebuie să ţinem cont totuşi că soluţia pentru conflictul transnistrian nu este în altă parte decât la Chişinău în primul rând, iar mai apoi la Moscova”, a conchis Angela Grămadă.