Expert: Procesele din Donbass şi Transnistria se desfăşoară după o logică paralelă
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Expert: Procesele din Donbass şi Transnistria se desfăşoară după o logică paralelă

Jucătorii geopolitici "sunt scoşi din hibernare" de negocierile cu privire la soarta regiunilor necontrolate de Kiev şi Chişinău şi, din câte se pare, procesele din Donbass şi Transnistria se desfăşoară după o logică paralelă, consideră expertul portalului Regional Trends Analytics, Nicolai Tcaci.

El a menţionat în studiul său că, "în ambele cazuri, relansarea negocierilor a fost precedată de o "înlocuire" a regimurilor oligarhice toxice de la Kiev şi Chişinău, care s-au discreditat".

"În locul acestora au venit oameni ai unei formaţiuni complet diferite sau ai coaliţiilor de guvernare, lucru care până de curând părea ficţiune. Ei au în comun un singur lucru - o agendă politică absolut diferită, cel puţin pentru că populaţia celor două ţări puţin probabil că aşteaptă de la noua guvernare acelaşi comportament ca de la Plahotniuc şi Poroşenko, care au fost răsturnaţi", a menţionat expertul.

Potrivit lui, "de fapt, şi Europa, şi Rusia au o perioadă aproape unică în care liderii Moldovei şi Ucrainei pot şi doresc să găsească abordări constructive pentru cooperarea cu Moscova şi Bruxelles-ul".

"Este bine văzută şansa de a rezolva problemele geopolitice vechi şi cele relativ noi ale Europei sub forma Transnistriei nerecunoscute şi a Donbassului încă în război", a spus el.

În opinia sa, "singurul lucru care rămâne în afara parantezelor proceselor care au loc ţine de setările finale şi beneficiile pentru toate părţile reglementării".

"Probabil că Moscova speră să obţină în Donbass şi Transnistria avantaje de alt ordin, în afară de detensionarea generală a relaţiilor cu Occidentul. Kremlinul ar putea avea scopuri destul de exotice în Moldova, propunând lichidarea lentă şi sigură a muniţiilor în Transnistria cu forţele proprii. Într-un fel sau altul, niciuna dintre sarcinile cu care se confruntă actorii mondiali pe direcţiile moldovenească şi ucraineană nu poate fi realizată ocolind problema Donbassului şi Transnistriei. Aceasta înseamnă că procesele din jurul republicilor autoproclamate se vor accelera în viitorul apropiat", a concluzionat expertul.
Similare
RECOMANDĂRI