Expert: Partidele politice trebuie să raporteze finanţarea mei des şi trebuie verificate de Curtea de Conturi
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Expert: Partidele politice trebuie să raporteze finanţarea mei des şi trebuie verificate de Curtea de Conturi

Partidele politice trebuie să prezinte mai des rapoarte financiare şi trebuie să fie verificate de Curtea de Conturi, spune expertul Promo-LEX Cornelia Călin. Potrivit ei, cetăţeanul trebuie să ştie pe ce sunt cheltuiţi banii acordaţi din partea statului formaţiunilor politice.

„Prin acest raport pe care l-am prezentat săptămâna trecută am venit cu activităţi de monitorizare, am încercat să estimăm cheltuielile pentru activităţile pe care le-au întreprins partidele în prima jumătate a anului şi am văzut ce s-a raportat şi ce nu”, a menţionat expertul în cadrul emisiunii „Butonul roşu” de la postul public de televiziune Moldova1.

Expertul spune că a estimat un cuantum de aproape 13 milioane de lei care nu a fost raportat din partea a 12 partide politice. „Am încercat să implicăm sursele online pentru că partidele se laudă că îşi publică absolut toate activităţile. Acesta este un instrument pentru noi ca să vedem numărul de concerte, numărul de sedii pe care le au partidele în proprietate, numărul de voluntari pe care îi pun în acţiune, numărul de angajaţi, transport, kilometri parcurşi”, afirmă Cornelia Călin.

Sergiu Sîrbu, deputat de la Partidul Democrat din Moldova spune că populaţia nu priveşte chiar bine faptul că salariile şi pensiile sunt mici, dar statul acordă bani partidelor. Potrivit lui, revizuirea finanţării formaţiunilor politice nu este prea populară în rândul populaţiei, dar va dezvolta pluripartidismul.

Sergiu Litvinenco, membru al Partidului Acţiune şi Solidaritate, spune că formaţiunea din care face parte prezintă lunar rapoarte financiare. Sergiu Litvinenco este de părere că doar o finanţare corectă şi transparentă a partidelor poate ulterior transpune în viaţă o guvernare eficientă. „Dacă există corupţie la nivelul unui partid, bineînţeles, această corupţie, ulterior, când partidul va ajunge la guvernare, va fi şi la nivelul instituţiilor publice”, membrul PAS.
Similare
RECOMANDĂRI