Ex-membru CUC, despre eventuale evoluţii în reglementarea transnistreană
Sursa foto:Kami and the Rest of the World Vizualizari:

Ex-membru CUC, despre eventuale evoluţii în reglementarea transnistreană

Fostul membru al Comisiei Unificate de Control, Ion Leahu, anticipează pentru 2018 mai mult lucruri negative pe segmentul reglementării transnistrene. „O să fie date indicaţii şi o să fie realizat protocolul care vizează apostilarea diplomelor.

Deci, absolvenţii din stânga Nistrului vor veni cu bulucul la Chişinău, o să-şi ridice diplomele apostilate şi o să plece unde o să vrea şi când o să meargă acolo, iată acolo ei au să spună: „proştii ăştia de moldoveni, noi am învăţat cum am vrut, pe unde am cumpărat diploma, pe unde am primit-o aşa, pentru florile dalbe, dar ei ne-au apostilat-o, ne-au adus-o la nivel internaţional şi iată noi putem acum de rând cu alţii să evoluăm acolo în direcţia în care noi vrem”. Iată asta e pozitiv, în rest, o să fie numai negativ”, a notat Ion Leahu într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, citat de IPN.

Ex-membru CUC spune că o problemă va rămâne cea a fermierilor, care din nou sunt impuşi să se înregistreze. Tiraspolul nici nu vrea să audă de dreptul la proprietatea privată a fermierilor din Moldova asupra terenurilor agricole situate după traseul Tiraspol – Râbniţa. O parte din acele terenuri au fost preluate de către alţi subiecţi din stânga Nistrului. „Deci, în viitor o să trebuiască să luptăm cu ei ca să le obţinem. Dreptul la proprietate îl au proprietarii, însă pământul era prelucrat în mare parte de arendaşi, dar arendaşii se tem, ei n-au niciun fel de garanţii că ei au să poată prelucra pământul şi să aducă roada. Oricum ai da-o, intrăm în declin, cel puţin în primii ani succesul nu ne paşte”, a opinat fostul membru CUC.

Întrebat dacă controlul mixt moldo-ucrainean pe segmentul transnistrean ar putea să schimbe optica, percepţia, Ion Leahu admite acest fapt, însă, pune el în prezent este un singur post, cel de la Kuciurgan, care vizează într-adevăr regiunea transnistreană. „Eu am citit atent toate declaraţiile făcute de reprezentanţii Tiraspolului şi am înţeles că ei îşi propun în 2018 foarte activ să promoveze subiectul respectiv. Cel puţin, să spunem programul minim al lor – să nu permită extinderea altor posturi, în afară de cel de la Kuciurgan”, a menţionat Ion Leahu.

„Atât dosarul transnistrean, cât şi problema transnistreană nu sunt pentru noi pe primul plan, nu sunt de o importanţă majoră”, crede Ion Leahu. Potrivit lui, şi din acest punct de vedere, orice ar apărea nu schimbă situaţia, nu deranjează populaţia din stânga Nistrului, poate doar câteva momente separate.

Similare