Eugen Statnic: Lipsa de unitate dintre patrioţii de la Chişinău a fost cauza că nu s-a realizat Unirea
Sursa foto:Europalibera Vizualizari:

Eugen Statnic: Lipsa de unitate dintre patrioţii de la Chişinău a fost cauza că nu s-a realizat Unirea

Inginerul şi scriitorul Eugen Statnic, un basarabean născut nu departe de Nistru, la Pripiceni, în 1931, revine anual la Chişinău din Germania, unde locuieşte în prezent.

În anul 1944, după ocupaţia sovietică a Basarabiei, el a fost forţat să-şi părăsească pământul natal, la doar 15 ani. Ascultaţi partea a doua a interviului, în care Eugen Statnic povesteşte despre realizările sale în domeniul tehnic în Germania, anii petrecuţi în America şi pasiunea sa pentru istorie, notează radiochisinau.md.

„Eu am urmărit un pic evoluţia politică a R. Moldova, mie mi s-a părut că lipsa de unitate dintre patrioţii de la Chişinău a fost cauza că nu s-a realizat lucrul cel mai firesc din lume, ca un neam care vorbeşte aceeaşi limbă şi are aceeaşi cultură şi aceleaşi aspiraţii să trăiască în aceleaşi graniţe. Este nefirească această despărţire a R. Moldova, unde sunt trei milioane de, unii zic că-s români, alţii că-s moldoveni. Dar noi toţi aceştia de aici – bănăţeni, ardeleni, munteni sau olteni, dar toţi vorbesc o limbă. Şi cei care vorbesc o limbă au o legătură comună, limba este legătura fundamentală”, a declarat Eugen Statnic.

Eugen Statnic este autorul cărţilor Din istoria veche a Basarabiei,  Istorie şi Adevăr,  Părinţii Războaielor.
Similare
RECOMANDĂRI