Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Ecouri în presa străină pe tema mutării ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim

'Scandal politic la Bucureşti, după ideea Guvernului de a muta ambasada României de la Tel Aviv la Ierusalim' - scrie presa internaţională. Ziariştii evocă declaraţia preşedintelui Klaus Iohannis, care a cerut demisia premierului Viorica Dăncilă.

Agenţia France Presse aminteşte că preşedintele Iohannis se opune mutării ambasadei şi că se plânge că nu a fost informat despre acest demers, pe care îl consideră “o mare greşeală”.

"Iohannis nu are prerogativa constituţională de a demite premierul, care nu poate fi dat jos decât de Parlament" (AFP)

Scandalul legat de mutarea ambasadei este cea mai recentă dintre ciocnirile dintre Iohannis, care e de centru dreapta, şi guvernul de stânga de la Bucureşti, mai notează AFP.

Subiectul face valuri şi în presa din Israel, iar un articol de opinie, publicat în The Jerusalem Post, critică dur faptul că România nu are nici acum ambasador în Israel.

"Un preşedinte care ţine vacant postul de ambasador în Israel, de aproape 2 ani, nu are niciun interes într-un parteneriat solid cu Ierusalimul" (The Jerusalem Post)

Publicaţia israeliană Haaretz comentează că, deşi nu are autoritatea de a o demite pe Viorica Dăncilă, din funcţia de premier, cererea lui Iohannis de demisie pune presiune pe guvern.

Similare