Dumitru Alaiba solicită investigarea unor cazuri de donaţii fictive către PDM
Sursa foto:PROTV Vizualizari:

Dumitru Alaiba solicită investigarea unor cazuri de donaţii fictive către PDM

Procuratura Generală şi Centrul Naţional Anticorupţie sunt solicitate să investigheze cazurile care au atras atenţia opiniei publice şi care se referă la donaţiile fictive ale persoanelor sau grupurilor de persoane către partidele politice. Demersul aparţine deputatului fracţiunii PAS, Blocul ACUM, Dumitru Alaiba care, într-o postare pe blogul personal, menţionează că această practică reprezintă o spălare de bani.

„În special am în vedere cazul donaţiilor fictive către Partidul Democrat în raionul Criuleni, din marte 2018”, scrie Dumitru Alaiba pe blog.

Potrivit deputatului, instituţiile statului nu s-au autosesizat, dar este momentul ca acest lucru să se întâmple acum, pentru a se vedea cât de amplă a fost operaţiunea şi dacă astfel de donaţii au existat şi în alte raioane. „Vorbim potenţial despre o schemă de spălare de bani care a funcţionat ani la rând şi prin care s-au legitimat sute de milioane de lei”, precizează deputatul, care mai menţionează că lista potenţialilor martori este semnificativă.

În context, Dumitru Alaiba face o descriere a etapelor prin care funcţionează această schemă”. „Plasarea – etapa în care sunt introduse fonduri nelegitime în sistemul financiar”, scrie Dumitru Alaiba, cu referire la prima etapă a schemei de spălare de bani prin donaţii.  „Spălarea” proprietăţii, iar sursa şi provenienţa acesteia sunt ascunse şi reintroducerea în economie a proprietăţii „spălate” ca fiind una legitimă – sunt celelalte două etape menţionate de Dumitru Alaiba. Potrivit deputatului, spălarea de bani se face prin intermediul cazinourilor, restaurantelor, a spălătoriilor auto şi, în Republica Moldova, prin partidele politice.
Similare
RECOMANDĂRI