POLITIC

Dreptul de a iniţia orice tip de referendum ar putea aparţine doar Parlamentului

post-img

Şeful statului nu va mai putea iniţia referendum republican prin emiterea unui decret. Potrivit unui proiect de lege, expus spre consultări publice, doar Parlamentul îşi păstrează dreptul de a iniţia orice tip de referendum.

Potrivit IPN, autorii proiectului menţionează că, în scopul racordării prevederilor Codului Electoral la reglementările constituţionale în materia dreptului de iniţiere a referendumului republican, se propune excluderea din art. 150 din Cod a decretului preşedintelui ca instrument de iniţiere a referendumului legislativ. Or, în contextul art. 88 lit. f) din Constituţie, preşedintele poate iniţia doar referendum consultativ.

Modificări se propun şi la articolul 151 – cu privire la stabilirea datei referendumului republican. Astfel, potrivit proiectului, se abrogă alineatul (1) care prevede că „data referendumului republican se stabileşte de către Parlament prin hotărâre dacă referendumul este iniţiat de cetăţeni sau de deputaţii în Parlament, ori de preşedintele Republicii Moldova prin decret dacă referendumul este iniţiat de acesta şi are caracter consultativ”. Devine alineat unic alineatul (2), care prevede că „data referendumului se stabileşte cu cel puţin 60 de zile înainte de ziua desfăşurării lui”.

Codul Electoral urmează să fie completat şi cu articolul 149 prim. Noul articol spune că pot iniţia referendum consultativ în scopul consultării opiniei poporului asupra problemelor de interes naţional, cu adoptarea ulterioară a unor decizii pentru soluţionarea acestora: o treime din deputaţii Parlamentului, preşedintele ţării şi Guvernul. Astfel, în probleme de interes naţional, plebiscitul consultativ nu poate fi iniţiat prin adunarea de semnături de la cetăţeni.

În hotărârea Parlamentului, hotărârea Guvernului sau decretul preşedintelui Republicii Moldova despre iniţierea referendumului consultativ se indică data desfăşurării lui şi conţinutul întrebărilor supuse referendumului. Textul întrebării supuse referendumului consultativ se redactează în manieră neutră, fără ambiguităţi sau sugerarea răspunsului.