Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Dorin Chirtoacă: „Rusia recunoaşte ocupaţia Basarabiei din 28 iunie 1940”

În ziua în care se împlinesc 80 de ani de la semnarea odiosului pact Molotov - Ribbentrop, liderul Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, a ales să plece la Moscova. Politicianul a mers în capitala rusă nu pentru a-l vedea pe Lenin în mausoleu, ci pentru a vedea protocolul adiţional al pactului, desecretizat de ruşi, în baza căruia Basarabia a fost ocupată de Uniunea Sovietică.

Copia originală a protocolului secret al Pactului Molotov – Ribbentrop a fost prezentată publicului, în cadrul unei expoziţii desfăşurate la Moscova. 
 
Până acum, Rusia nu a recunoscut că Basarabia a fost ocupată de URSS, iar istoriografia sovietică vorbea despre o pretinsă eliberare a teritoriului dintre Prut şi Nistru.
 
 Conform versiunii sovieticilor, al Doilea Război Mondial ar fi început, oficial, odată cu invazia Germaniei hitleriste din 22 iunie 1941, deşi URSS s-a folosit de pactul Molotov - Ribbentrop pentru a invada Polonia încă pe 17 septembrie 1939, după ce Hitler a făcut acelaşi lucru, cu două săptămâni mai devreme. În baza aceluiaşi pact, Stalin a atacat şi Finlanda în noiembrie 1939, a ocupat ţările baltice, iar pe 28 iunie 1940 a ocupat Basarabia.
Similare
RECOMANDĂRI