POLITIC

Doi politicieni de la Chişinău şi-au împărţit înjurii şi pumni într-un studiou de televiziune

Doi politicieni s-au luat la bataie, aseara, in direct, intr-un studio de televiziune din Chisinau. A fost nevoie sa intervina ambulanta pentru unul dintre ei. Este inca un episod dintr-o serie de violente verbale si fizice care au caracterizat scena politica in ultimul timp. Psihologii spun ca, din pacate, societatea tolereaza astfel de comportamente. Iar asociatiile de presa recomanda televiziunilor sa-si ia masuri de precautie suplimentare.

Incidentul a avut loc aseară în timpul unui talk-show politic, chiar în emisie directă. După o ceartă în timpul unei emisiuni, Sergiu Tofilat, membru al Partidului Schimbării, l-a lovt cu pumnul şi l-a doborât la pământ pe fostul viceministru de Interne, Ghenadie Cosovan, care a leşinat. În urma incidentului, Cosovan a avut nevoie de îngrijiri medicale.  

GHENADIE COSOVAN, ex-viceministru al afacerilor interne: „Am căzut cu capul de podea, dar mă simt bine. V-aţi pierdut cunoştinţa ? Spun că da, eu nu ţin minte. MUSCA E un caz stupid, care nu trebuia să aibă loc. M-a numit cu nişte cuvinte cre m-au înjosit şi cred că nu e dumnealui în drept să mă condamne. Eu sunt om de bună credinţă, respect legea şi sper că pe viitor asta va fi o lecţie pentru toţi, adică trebuie să fie un comportament.”

SERGIU TOFILAT, MEMBRU AL PARTIDULUI SCHIMBĂRII: „A fost o situaţie în care n-am ştiut să-mi controlez emoţiile şi regret cele întâmplate. Violenţa este inadmisibilă, disputele nu se rezolvă cu astfel de instrumente, care nu ar fi natura sau cauza acestora. Regret acest incident.”

Psihologii spun că astfel de incidente se vor repeta atât timp cât cultura politică de la Chişinău va tolera astfel de comportamente.

Petru Macovei, directorul executiv al Asociaţiei Presei Independente spune că jurnaliştii nu poartă vina pentru asemenea incidente pentru că pot apărea pe neaşteptate şi sunt greu de prevenit în emisie direct, dar televiziunile trebuie să-şi aleagă atent invitaţii.

PETRU MACOVEI, director executiv, Asociaţia Presei Independente: „Este răspunderea în primul rând a moderatorul ca să gestioneze astfel de situaţii critice, iar în momentul în care s-au întâmplat trebuie să se intervină operativ, iar în acest caz am avut câteva secunde în care se putea intervene pentru ca acest conflict să nu degenereze. MUSCA Este important ca televiziunile care organizează dezbateri în regim live, pentru că calitatea discursului politic din Moldova a degradat atât de mult, să-şi ia măsuri suplimentare de siguranţă pentru a interveni operativ în situaţii de genul acesta.”