DOC. Preşedinţia spune că şeful statului nu are temei juridic pentru a retrage „Ordinul Republicii” de la Vlad Plahotniuc
Sursa foto:cotidianul.md Vizualizari:

DOC. Preşedinţia spune că şeful statului nu are temei juridic pentru a retrage „Ordinul Republicii” de la Vlad Plahotniuc

Deputatul fracţiunii PPDA Maria Ciobanu a primit răspuns de la Preşedinţie la solicitarea de a-i retrage „Ordinul Republicii” cetăţeanului Vlad Plahotniuc. Instituţia prezidenţială spune că şeful statului nu are temei juridic pentru a-i retrage această distincţie.

În documentul prezentat de deputat, Preşedinţia explică că retragerea distincţiilor de stat se efectuează de preşedinte în cazul în care:
  • persoana a fost condamnată pentru o încălcare gravă, la propunerea instanţei judecătoreşti în temeiul şi modul stabilit de legislaţie;
  • persoana a săvârşit fapte ce contravin prevederilor Constituţiei la propunerea organuluii care a făcut demersul privind conferirea.
Astfel, se arată în răspunsul instituţeiei, nu există nicio solicitare a instanţei de judecată şi nici o astfel de propunere din partea celui care a făcut demersul privind conferirea titlului, adică Partidul Democrat din Moldova.„Cel mai urât dintre pământeni, oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc, deţine cea mai înaltă distincţie în stat, Ordinul Republicii, iar pentru preşedintele Igor Dodon nu sunt motive suficiente pentru a-i fi retrasă. Aşteptăm, la calendele greceşti, hotărârea instanţei de judecată?”, a comentat Maria Ciobanu răspunsul Peşedinţiei pe o reţea de socializare.

TVR MOLDOVA aminteşte că deputatul Maria Ciobanu a trimis la sfârşitul lunii septembrie, o solicitare preşedintelui Igor Dodon, prin care solicita retragerea „Ordinului Republicii” de la Vlad Plahotniuc, motivând că acesta este „părintele fondator al statului capturat Republica Moldova”.
Similare
RECOMANDĂRI