DOC. ACUM cere abrogarea legii care permite deschiderea benzinăriilor Duty-Free
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

DOC. ACUM cere abrogarea legii care permite deschiderea benzinăriilor Duty-Free

Deputaţii Blocului ACUM vor înregistra la secretariatul Parlamentului o iniţiativă legislativă pentru abrogarea legii care permite deschiderea benzinăriilor Duty-Free. Despre aceasta a scris pe Facebook deputatul ACUM, Sergiu Litvinenco.

Juristul PAS aminteşte că legea, votată în vara anului 2018, permite vânzarea produselor petroliere în punctele de trecere a frontierei, cu scutirea de plata accizelor şi TVA. Potrivit lui Sergiu Litvinenco, legea a fost votată „pe sub masă”, în mod netransparent.

În nota informativă a iniţiativei legislative înaintate de ACUM se spune că documentul este contrar Constituţiei, deoarece orice lege sau amendament care micşorează veniturile bugetare poate fi adoptat doar dacă este acceptat de Guvern. În cazul acestei legi, Guvernul a fost împotrivă. Totodată, este menţionat faptul că, potrivit Consiliului de Cooperare Vamală Europeană, magazinele duty-free pot funcţiona numai în aeroporturi, porturi maritime şi la bordul aeronavelor care efectuează curse în trafic internaţional.

În nota informativă se mai spune că legea generează prejudicii majore bugetului de stat. Conform unor calcule, în situaţia în care se vor deschide zece benzinării, pierderile bugetului statului ar putea fi de aproape 100 de milioane lei. Astfel, prejudiciile bugetare urmare implementării legii vor fi de ordinul miliardelor de lei.

Similare
RECOMANDĂRI