POLITIC

Doar trei partide ar intra în Legislativ, dacă alegerile ar avea loc duminică

post-img

Primele două forţe politice în Republica Moldova sunt Partidul Socialiştilor şi Partidul Acţiune şi Solidaritate. Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, PSRM ar acumula 44,5% din voturi, iar PAS – 22,9%. Partidul Democrat ar obţine 5,5% din voturi, iar PPPDA – 3,6%. Sondajul a fost realizat de Fondul Opiniei Publice (FOP), la comanda ziarului „Timpul”.

Potrivit directorului Fondului Opiniei Publice, Andrei Luchian, numărul cetăţenilor care se declară total nemulţumiţi de situaţia din ţară continuă să fie mare – circa 86%. Acelaşi procentaj consideră că în Republica Moldova ar trebui să aibă loc alegeri anticipate.

Puţin peste 50% din respondenţi susţin că, pentru ca ţara să aibă rezultate pe termen lung, Moldova are nevoie de un preşedinte cu o putere mai mare. Aproximativ 28% consideră că e nevoie o împărţire clară a puterii, iar 8% consideră că Moldova are nevoie de un Parlament cu o putere mai mare.

Încrederea în preşedintele Republicii Moldova este mai mare decât în Guvern sau Parlament. „Foarte multă” şi „oarecare” încredere în preşedinte au 56,7% din respondenţi, în Guvern – 32,5%, iar în Parlament – 24,7%. Personalitatea politică în care moldovenii au cea mai mare încredere este Igor Dodon – 36%. Pe a doua poziţie este Maia Sandu – 22% şi Andrei Năstase – 3%.

În ceea ce priveşte ultimele evenimente de pe arena politică, 52% nu susţin blocarea de către Parlament şi Guvern a majorităţilor iniţiativelor care vin din partea preşedintelui, iar 49% susţin interzicerea de către preşedintele ţării a participării militarilor moldoveni la exerciţiile militare din Ucraina.

Cât priveşte politica externă a ţării, dacă ar fi puşi să aleagă în cadrul unui referendum pentru a adera la Uniunea Europeană sau la Uniunea Eurasiatică, pentru Uniunea Europeană ar vota 41%, iar pentru Uniunea Eurasiatică 45%. Sondajul scoate în evidentă că pentru unirea cu România ar vota 22% din cetăţeni în cadrul unui referendum, iar împotriva unirii ar vota 63%. 61% din moldoveni ar vota împotriva aderării Republicii Moldova la NATO, iar 20% – pentru.

73% din respondenţi cred că limba de stat ar trebui să fie moldovenească, iar 23% – română.

Directorul Fondului Opiniei Publice, Andrei Luchian, a spus că faţă de sondajul din martie, cifrele nu s-au schimbat semnificativ, doar se atestă uşoară creşterea a neîncrederii în preşedintele ţării şi în partide.

Datele au fost colectate în perioada 7-29 octombrie pe un eşantion de 4517 persoane. Sondajul este reprezentativ pentru populaţia ţării, cu o eroare de plus-minus 1,5%, informează IPN.