POLITIC

Dionis Cenuşă: Preşedintele Dodon critică, dar şi laudă relaţia cu UE

post-img

Opinia Preşedintelui Dodon faţă de apropierea de UE se bazează pe o abordare strict pragmatică, suspicioasă faţă de intenţiile europene în materie de securitate şi profund dezinteresată de aderarea europeană, scrie politologul Dionis Cenuşa.

Într-un articol de analiză semnat pentru Agenţia IPN, Cenuşă susţine că în primul rând, Igor Dodon priveşte la dialogul cu UE ca la o formă de a maximiza veniturile şi investiţiile în Moldova, punctează politologul.

El evidenţiază că Preşedintele Dodon perpetuează ideea că Moldova trebuie să selecteze doar ceea ce îi place din cooperarea bilaterală cu UE. În mod practic, aceasta ar însemna excluderea reformelor dureroase, inclusiv a celor care pot afecta unele interese politice.

Cel de-al doilea aspect, subliniază Dionis Cenuşa, deseori atins de liderul moldovean în discursul său despre UE, ţine de oportunităţile economice oferite de Acordul de Asociere. Pe de o parte, Igor Dodon propune introducerea unor măsuri protecţioniste pentru produsele agro-alimentare moldoveneşti sau chiar revenirea la un comerţ asimetric oferit Moldovei în 2008-2016. Pe de altă parte, tot el foloseşte Acordul ca pe o carte de vizită pentru a atrage investiţiile din Belarus şi alte ţări.

În viziunea politologului, liberalizarea vizelor cu UE este al treilea aspect frecvent menţionat de către preşedinte, dar niciodată într-un context negativ. Parţial, aceasta se datorează faptului că regimul fără vize diminuează intenţia moldovenilor de a obţine paşapoarte româneşti, consideră Dionis Cenuşa.

O altă latură, a patra la număr, specificată de către politolog, ţine de conflictul transnistrean. Igor Dodon proliferează activ ideea că în contextul rivalităţilor dintre Occident şi Rusia ar putea fi dezgheţat conflictul transnistrean. Deşi sunt lipsite de probe concludente, mesajele lui Igor Dodon ar divulga intenţiile clare ale Rusiei de a interveni în conflict sub pretextul protecţiei cetăţenilor ruşi - circa 300 mii de persoane, scrie autorul.

Nu în ultimul rând, liderul moldovean obişnuieşte să reitereze că Moldova nu va adera la UE. Igor Dodon aminteşte Brexitul ca argument contra durabilităţii proiectului european, dar intenţionat trece cu vederea ţările Balcanilor de Vest, inclusiv aliaţi ai Rusiei, precum Serbia, care ar putea deveni parte a EU deja în 2025, concluzionează politologul.