Dionis Cenuşă: În Republica Moldova există trei proiecte de ţară capabile să mobilizeze electoratul
Sursa foto:Agora Vizualizari:

Dionis Cenuşă: În Republica Moldova există trei proiecte de ţară capabile să mobilizeze electoratul

Politologul Dionis Cenuşă susţine că în Republica Moldova există trei proiecte de ţară, aflate în proces de promovare, capabile să mobilizeze electoratul.

Politologul Dionis Cenuşă declară că mapa sistemului de partide politice, capabile să mobilizeze electoratul, poate fi setată în conformitate cu trei proiecte de ţară, aflate în proces de promovare.

„1. Moldova ca stat independent, cu suveranitate influenţabilă, la popria cerinţă, de o relaţie politică strategică expansivă cu Rusia, inclusiv în domeniul de securitate, dar manifestând permisivitate faţă de interacţiunile pragmatice cu UE şi alte centre de putere politico-economică. În prezent, Partidul Socialiştilor este unica formaţiune care impulsionează activ asemenea viziune în societate.

2. Moldova în calitate de stat independent, cu suveranitate lichefiată şi mutabilă sub impactul integrării europene, în mod benevol acceptată. Relaţionarea cu Rusia este văzută prin prisma unei reciprocităţi în atingerea beneficiilor economice, complementar la un dialog politic non-expansiv şi restrâns în materie de cooperare militară, dar nu antagonic. Cu acest tip de poziţionare vine PAS şi Platforma DA.

3. Moldova ca entitate teritorială cu atribute de statalitate delegate către România. Aspectele de suveranitate ar rezulta strict din relaţia de subsidiaritate, agreată cu autorităţile statale româneşti. Integrarea europeană ar fi difuzată din sus în jos prin automatism, în paralel cu protecţionismul militar euro-atlantic. Pe acest segment cel mai agresiv se manifestaă proaspăt re-lansata formaţiune Uniţi Salvăm Basarabia, care poate atrage votanţii altor partide unioniste”, a scris expertul pe Facebook.

Similare
RECOMANDĂRI