Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Deschiderea secţiilor de votare în diasporă, la alegerile prezidenţiale - sub semnul întrebării

Deschiderea secţiilor de votare în diaspora, la alegerile prezidenţiale, este sub semnul întrebării. Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, spune că în cazul în care pandemia de Covid-19 nu se va retrage, multe state vor împiedica deschiderea secţiilor de votare de teritoriul lor, iar acest lucru va face imposibil votul pentru basarabenii din străinătate. Reprezentanţii PAS cred că acest lucru ar însemna o fraudare masivă a scrutinului.

Preşedintele Igor Dodon se arată sceptic în legătură cu posibilitatea deschiderii secţiilor de vot în străinătate, la alegerile prezidenţiale din acest an. 

IGOR DODON, preşedintele Republicii Moldova: "Apropo, de votul în străinătate, cred că anul acesta va fi dificil şi în Vest şi în Est, dacă va al doilea sau al treilea val de covid, multe ţări n-o să permită deschiderea secţiilor în străinătate, cel mai probabil votul va fi în interiorul ţării". 

Reprezentanţii opoziţiei spun că dacă guvernarea îi va exclude din procesul de vot pe basarabenii din diaspora, acest lucru va echivala cu nerecunoaşterea scrutinului prezidenţial. 

SERGIU LITVINENCO, deputat PAS: "Pentru a păstra şansele la prezidenţiale, care scad vertiginos, Dodon este gata să facă ceea ce nici Plahotniuc nu şi-a permis – să ia dreptul la vot a un milion de cetăţeni. Dacă e aşa, atunci nu cred că individul este adecvat. Aceasta echivalează cu fraudarea şi nerecunoaşterea alegerilor prezidenţiale". 

Alegerile prezidenţiale vor fi organizate la 1 noiembrie. Ieri Parlamentul de la Chişinău a modificat Codul Electoral al Republicii Molodva, astfel fiind redus cu 2 ore timpul votării. Dacă modificările vor fi adoptate şi în lectura a doua, la alegerile prezidenţiale se va vota de la ora 8 până la 20, şi nu de la 7 la 21, cum era până acum. În plus, concurenţii electorali vor putea fi eliminaţi din cursă mai uşor. 
Similare
RECOMANDĂRI