Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Deputaţii Pro Moldova propun un proiect de lege prin care toţi cei sacţionaţi în perioada stării de urgenţă să fie amnistiaţi

Pro Moldova cere amnistierea tuturor celor care au fost sancţionaţi, în perioada stării de urgenţă, pentru încălcarea măsurilor luate de autorităţi în vederea limitării pandemiei. Afirmând că s-au făcut şi abuzuri de către forţele de ordine, grupul parlamentar ar mai vrea ca cei care au achitat, deja, amenzile, să îşi primească banii înapoi.  

De când s-a declarat starea de urgenţă, au fost aplicate, persoanelor fizice şi agenţilor economici, peste 1.700 de amenzi, în valoare de 30 de milioane de lei, pentru încălcarea normelor epidemiologie de protecţie. În opinia liderului "Pro Moldova", Andrian Candu, în multe cazuri amenzile au fost nejustificate.

ANDRIAN CANDU, lider "PRO MOLDOVA": „Noi cei de la Pro Moldova vom înregistra azi, la Parlament, un proiect de lege privind declararea amnistiei pentru sancţiunile.Toţi cei care au achitat amenda, statul să le-o restituie în 30 de zile, iar cei care nu au achitat-o să fie absolviţi şi scutiţi de aceste amenzi. 22, 25 sau 70 de mii sunt amenzi foarte mari pentru cetăţenii Republicii Moldova, care se confruntă cu o criză economică de n-am mai văzut în istoria ţării”.

De asemenea, deputaţii din grupul "Pro Moldova" au anunţat că au depus o nouă sesizare la Curtea Constituţională. Ei cer Înaltei Instanţe să se pronunţe dacă legea prin care Parlamentul a declarat starea de urgenţă poate fi considerată un caz de "forţă majoră", astfel încât agenţii economici dar şi persoanele fizice să poată amâna unele plăţi, în perioada crizei.

ANDRIAN CANDU, lider "PRO MOLDOVA": „Astăzi companiile se confruntă cu două subiecte foarte mari: lipsa banilor pentru a plăti salarii şi lipsa banilor pentru a plăti chiriile. Cetăţenii Republicii Moldova se confruntă cu foarte multe probleme legate de finanţări, au credite şi nu pot plăti dobânzile. Toate acestea trebuie să cadă sub o chestiune juridică numită forţă majoră. Noi am ajuns la concluzia că ar trebuie să sesizăm Curtea Constituţională pe subiectul intrepretării Constituţiei încât starea de urgenţă să fie şi caz de forţă majoră”.

Vitalie Dragancea, consilierul premierului a declarat pentru TVR MOLDOVA că orice forţă parlamentară are dreptul să propună ce iniţiative consideră necesare: 

„Grupul de deputaţi Pro Moldova întreprinde acţiunile pe care le consideră potrivite şi nu cred că aceste acţiuni trebuie comentate. Toate procedurile care pot susţine atât agenţii economicii cât şi persoanele fizice în cazul în care se produce o situaţie de forţă majoră în Republica Moldova şi aşa există”.
Similare
RECOMANDĂRI