Deputaţii PLDM propun completarea Codului electoral cu un articol ce vizează drepturile speciale ale alegătorilor din diasporă
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Deputaţii PLDM propun completarea Codului electoral cu un articol ce vizează drepturile speciale ale alegătorilor din diasporă

Fracţiunea parlamentară a PLDM propune introducerea unui articol nou în Codul electoral, cu denumirea „Drepturile speciale ale alegătorilor din diasporă”. Liberal-democraţii propun ca, în cazul alegerilor parlamentare, prezidenţiale şi referendumului republican, orice cetăţean al Republicii Moldova cu drept de vot aflat în străinătate să poate vota la orice secţie de vot constituită în afara ţării, indiferent de statutul aflării sale pe teritoriul statului respectiv.

În acelaşi timp, se vine cu o modificare privind actele de identitate în baza cărora se permite participarea la alegeri în afara Republicii Moldova.

„Noi propunem ca cetăţenii din diasporă să poată vota cu buletinul de identitate al cetăţeanului RM, buletinul de identitate provizoriu cu menţiunea privind cetăţenia RM, dar şi paşaportul pentru intrare-ieşire din ţară al cetăţeanului Republicii Moldova”, a declarat Tudor Deliu, Preşedintele Fracţiunii parlamentare a PLDM.

Potrivit proiectului, alegerile ar urma să se efectueze în două zile consecutiv peste hotare, adică ziua de sâmbătă şi de duminică sau orice alte două zile consecutive indicate în actul de stabilire a alegerilor. Pentru fiecare zi de alegeri, biroul electoral al secţiei de votare ar urma să întocmească procese verbale separate privind rezultatele votării.

„Se constituie circumscripţii electorale pentru cetăţenii RM aflaţi în străinătate. Ele pot fi deschise pe lângă misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale RM, în una sau mai multe secţii de votare permanente pentru alegătorii care se află în străinătate în ziua alegerilor”, a menţionat Tudor Deliu.

De asemenea, se propune ca secţiile de votare constituite în afara ţării să fie asigurate cu cel puţin cinci mii de buletine de vot, şi nu trei mii, cât este în prezent.

Deputaţii PLDM mai propun ca şi cetăţenii din diasporă să aibă posibilitatea să-şi finanţeze candidatul sau partidul favorit cu cel mult cinci salarii medii lunare pe economie pe parcursul unui an.

Similare
RECOMANDĂRI