Deputaţii PAS propun facilităţi pentru întreprinderile sociale
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Deputaţii PAS propun facilităţi pentru întreprinderile sociale

Deputaţii PAS, Dumitru Alaiba şi Dan Perciun, au prezentat un proiect de lege pentru dezvoltarea antreprenoriatului social ce prevede un spectru larg de stimulente menite să contribuie la incluziunea socială şi stimularea angajării persoanelor cu dizabilităţi, precum şi la mobilizarea iniţiativei private în vederea rezolvării unui spectru larg de probleme sociale, potrivit unui comunicat al PAS.

Deputatul PAS Dumitru Alaiba a precizat: „Întreprinderile sociale au un rol comunitar, aportul acestora în angajarea persoanelor defavorizate cu venituri mici este unul imens. Cu toate acestea, avem doar patru entităţi care au acest statut de întreprindere socială, din cauza că nu există suficiente stimulente. Aceste întreprinderi ajută mulţi oameni, care în caz contrar nu ar avea un loc de muncă. Considerăm necesar şi imperativ să oferim condiţii mult mai atractive pentru dezvoltarea antreprenoriatului social. Una dintre aceste iniţiative este scutirea impozitului pe venit. Este una din cele mai des întâlnite solicitări din partea celor din domeniu. Ar fi un mare ajutor din partea statului dacă aceşti antreprenori ar avea posibilitatea să-şi reinvestească banii pentru dezvoltarea întreprinderii”.

În context, deputatul PAS Dan Perciun a adăugat că întreprinderilor sociale le revine un rol foarte important, pe de o parte prestarea serviciilor sociale, iar pe de altă parte sunt un instrument pentru angajarea persoanelor cu dizabilităţi: „În Republica Moldova, statul nu înţelege la moment utilitatea acestui tip de activitate. Pe lângă scutirea impozitului pe venit, sugerăm şi scutirea de taxele şi impozitele locale. Mai mult, în procesul de achiziţii publice, propunem ca aceste întreprinderi să fie discriminate pozitiv, deoarece, în afară de activitatea economică pe care o desfăşoară, acestea asigură şi un bun public pentru societate. Este o practică europeană. Considerăm că aceste măsuri vor duce la dezvoltarea sectorului, la angajarea persoanelor cu dizabilităţi şi vor infuza domeniul serviciilor sociale cu mai multă energie antreprenorială”.

Similare
RECOMANDĂRI