Deputaţii nu folosesc nici astăzi sistemul electronic de vot montat în 2014
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Deputaţii nu folosesc nici astăzi sistemul electronic de vot montat în 2014

Deşi un sistem electronic de vot există în Parlament încă din 2014, deputaţii nu-l utilizează. Aleşii poporului votează în continuare ridicând mâna.

Votul electronic se regăseşte şi printre componentele Sistemului Informaţional e-Parlament, care urma să fie implementat până la mijlocul anului 2019.

Într-un răspuns pentru IPN, Direcţia generală comunicare şi relaţii publice a Parlamentului menţionează că Secretariatul Parlamentului începe procedura de instalare a versiunii pilot a softului şi testarea acestuia. „Amintim că implementarea proiectului a fost lansată la 10 septembrie 2018, iar pe parcursul perioadei septembrie 2018-mai 2019, grupul de lucru a Secretariatului Parlamentului a avut numeroase şedinţe de lucru cu compania implementatoare pentru descrierea tuturor fluxurilor de lucru, care vor fi incluse în SI e-Parlament”, se menţionează în răspuns.

Direcţia precizează că realizarea componentei e-vot este un proces care necesită asigurarea compatibilităţii soluţiei informatice şi echipamentului deja instalat în sala de şedinţe plenare. Echipa implementatoare trebuie să efectueze un şir de lucrări şi teste care vor asigura compatibilitatea acestora.

„În 2014 a fost o tentativă de implementare a sistemului de vot electronic, care a eşuat în lipsa celorlalte componente necesare bunei funcţionări (circulaţia electronică a documentelor şi noul site al legislativului, n.r.)”, se mai spune în răspunsul pentru IPN.

Direcţia comunicare şi relaţii publice a Parlamentului mai menţionează că practica internaţională sugerează că elaborarea unui sistem e-Parlament de la zero este foarte costisitor, ajungând la câteva milioane de euro. De aceea, în urma unui concurs cu participarea a trei companii internaţionale, a fost contractată o companie internaţională care a propus un software generic propriu, care urmează să fie configurat la necesităţile şi particularităţile proceselor interne în Parlament. PNUD Moldova a gestionat procesul de achiziţii conform procedurilor sale, fiind asigurat un proces competitiv şi transparent.

Suma contractului este 378 de mii de dolari. Recent PNUD a plătit companiei 75 mii de dolari, pentru primul livrabil din contractul încheiat.
Similare
RECOMANDĂRI