Alegerile anticipate pot fi organizate în baza unui alt sistem de vot? Trei deputaţi au depus o sesizare la Curtea Constituţională
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Alegerile anticipate pot fi organizate în baza unui alt sistem de vot? Trei deputaţi au depus o sesizare la Curtea Constituţională

Deputaţii independenţi Ion Groza, Alexandr Oleinic şi Viorel Melnic solicită Curţii Constituţionale să se expună asupra faptului dacă este în drept Parlamentul să modifice sistemul electoral la intervale de timp mai mici decât un mandat deplin al legislativului şi dacă pot fi organizate alegeri parlamentare anticipate în baza unui alt sistem electoral decât cel folosit la alegerile parlamentare ordinare.

Cei trei deputaţi au depus, astăzi, o sesizare la Curtea Constituţională şi solicită examinarea acesteia în regim de urgenţă.

Parlamentarii consideră că ”modificarea sistemului electoral pentru a organiza alegeri anticipate convenabile doar unor actori politici este o încălcare extrem de gravă a principiilor statului de drept, a modului liber şi democratic de desfăşurare a alegerilor, a recomandărilor instituţiilor internaţionale”. 

”Ne exprimăm dezaprobarea fermă în legătură cu încercările unor partide politice parlamentare de a provoca alegeri anticipate, din cauza incapacităţii lor de a dialoga şi a respecta voinţa electoratului, care i-au trimis în Parlament să muncească, nu să blocheze activitatea legislativului. Este inadmisibil ca Republica Moldova să fie aruncată acum într-o criză politică, socială şi economică, doar pentru că un grup de deputaţi vor din nou alegeri după ce au fost dezamăgiţi de rezultatul obţinut pe 24 februarie, de încrederea redusă pe care alegatorii o au în ei”, se arată în declaraţia deputaţilor. 

Deputaţii independenţi Ion Groza, Alexandr Oleinic şi Viorel Melnic menţionează că recunosc dreptul oricărui partid de a propune schimbarea sistemului electoral, dar acest lucru trebuie să se facă în cadrul constituţional şi cu respectarea bunelor practici privind organizarea alegerilor în mod democratic. 

Curtea Constituţională a înregistrat sesizarea deputaţilor şi urmează să o examineze. 

Similare
RECOMANDĂRI