POLITIC

Schimb de replici între deputaţii Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor şi vicepremierul Andrei Spînu pe subiectul crizei gazelor

Se solicită şi verificarea legalităţii împuternicirilor acordat ministrului Infrastructurii, Andrei Spînu, de a negocia şi semna contractul cu cei de la compania Gazprom. De cealaltă parte, vicepremierul Spînu le-a răspuns în mod ironic deputaţilor pe care i-a acuzat de neglijenţă în serviciu în timpul îndelungat în care au fost la conducere.

VASILE BOLEA deputat BCS: „Apreciere juridică a următoarelor acţiunilor realizate de Guvern în domeniul gestionării crizei energetice în perioada august 2021 - până în prezent, impactul acţiunilor sau inacţiunilor asupra procesului de aprovizionare cu gaze naturale a consumatorilor finali. Să investigheze legalitatea mandatării sau lipsa împuternicirilor vicepremierului Andrei Spînu pentru negocierea cu reprezentanţii Gazprom.”

La scurt timp, Andrei Spînu a dat replica. Vicepremierul le-a recomandat deputaţilor de la Blocul Socialiştilor şi Comuniştilor să facă un autodenunţ la procuratură pe numele lor pentru mai multe fapte.

MESAJUL VICEPREMIERULUI ANDREI SPÎNU:

- „Să explice Procuraturii cum au reuşit să aducă compania MoldovaGaz la datorii de sute de milioane;
- Să explice cum au negociat şi semnat contractul la gaze din 2006 şi anexele acestui contract;
- Să explice cum Guvernul lor din 2020 a inclus în protocolul comisiei mixte recunoaşterea datoriilor din stânga Nistrului;
- Să explice cum au acceptat datoria faţă de Factoring Finance, inclusiv penalităţi, de peste 270 mln. USD;
- Să explice cum au cedat cote părţi din compania MoldovaGaz către Gazprom;
- Să explice cum au furat, prin reprezentanţii statului şi interpuşi, MoldovaGaz şi s-au îmbogăţit pe parcursul anilor”, a notat Andrei Spînu.

Ministrul s-a mai referit şi la lipsa stocurilor de gaze, a interconectării energetice şi a surselor alternative. Din octombrie 2021 şi până acum, Republica Moldova trece printr-o criză energetică fără precedent. Gazul s-a scumpit de la 4,29 lei metrul cub şi a ajuns să coste 11,08 lei. În curând, va urma şi al doilea val de majorări de preţ. În ianuarie 2022, Republica Moldova cumpără de la Gazprom cu 647 o mie de m3, cu 200 de dolari mai mult decât luna precedentă. Amintim că "Moldovagaz" ar fi acumulat o datorie istorică de peste 700 milioane de dolari faţă de Gazprom. Guvernul de la Chişinău au iniţiat un audit independent pentru a stabili suma exactă a datoriilor faţă de concernul rus.