Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Deputaţii Blocului ACUM propun o nouă moţiune simplă. Fadei Nagacevschi este cel vizat

Cade una, vine alta. Deputaţii Blocului ACUM propun o nouă moţiune simplă. De această dată, împotriva ministrului Justiţiei, Fadei Nagacevschi. Autorii moţiunii acuză şeful de la Justiţie că nu respectă separarea puterilor în stat şi s-ar implica în activitatea sistemului judecătoresc. Nagacveschi a spus, însă, că membrii CSM sunt de acord cu modificările legislative promovate de el. 

DINU PLÂNGĂU, deputat, fracţiunea DA, blocul ACUM: „Fracţiunile parlamentare, platforma DA şi PAS vrea să înregistreze o moţiune simplă de cenzură împotriva politicii ministerului Justiţiei, a domnului ministru Fadei Nagacevschi.”
 
Deşi puterile în stat sunt separate, preşedintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi i-a luat apărarea ministrului Justiţiei, care a fost anterior şi consilier al şefului Legislativului.

ZINAIDA GRECEANÎI, preşedintele Parlamentului: „Dl Fadei Nagacevschi nici nu a reuşit să facă cunoştină cu tot ministerul şi DVS veniţi cu moţiunea simplă împotriva unui ministru.”
 
DINU PLÂNGĂU, deputat, fracţiunea DA, blocul ACUM. Rog permisiunea DVS pentru a da citire moţiunii simple.”
 
ZINAIDA GRECEANÎI, preşedintele Parlamentului: „De fapt, puteţi să-mi transmiteţi ca eu să dau citirii. Aşa este după procedură.”

Dacă nu a reuşit să citească textul moţiunii de la tribuna Parlamentului, deputatul Dinu Plângău a venit în faţa presei, acuzându-l pe ministrul Justiţiei de imixtiune în activitatea sistemului judecătoresc. 
 
DINU PLÂNGĂU, deputat, fracţiunea DA, blocul ACUM: „Ministerul Justiţiei, condus de un ministru, face parte din puterea executivă din stat şi nu poate interveni pe lângă puterea judecătorească. Unica preocupare a ministrului Justiţiei este schimbarea componenţei CSM-ului şi colegiilor de pe lângă acesta, pentru a avea, în eventualitate, un control sporit asupra sistemului judecătoresc din partea celorlalte puteri din stat.”
 
La acuzaţiile blocului ACUM că ar fi promovat în grabă modificările la Legea privind Consiliul Superior al Magistraturii, Nagacevschi a declarat că membrii instituţiei au acceptat aceste modificări.
 
FADEI NAGACEVSCI, ministrul Justiţiei: „Chiar acum am fost la Consiliul Superior al Magistraturii şi am avut o discuţie cu membrii CSM, unde am întrebat inclusiv şi viziunea asupra proiectului de lege şi nu am văzut să fie vreo împotrivire. De ce nu participaţi la şedinţele CSM? Lucrurile sunt foarte simple, eu sunt de trei săptămâni de când sunt în funcţie, pur şi simplu se suprapun agendele.”
 
Dacă va avea avizul pozitiv al Direcţiei juridice a Parlamentului, dar şi a Comisiei Juridice, în termen de 14 zile lucrătoare din momentul înregistrării moţiunii simple, Biroul Permanent din Legislativ trebuie să stabilească ziua în care deputaţii vor examina moţiunea. O iniţiativă similară înregistrată de blocul ACUM la adresa ministrului Apărării, Victor Gaiciuc, a fost respinsă de Biroul Permanent, cu voturile deputaţilor socialişti şi democraţi.
Similare
RECOMANDĂRI