POLITIC

Deputaţii au nevoie de 110 tablete pentru a pune în funcţiune sistemul de vot electronic

Deputaţii din Parlamentul Republicii Moldova au nevoie de tablete. Nu mai puţin de 110 dispozitive urmează să fie achiziţionate cu peste două milioane de lei pentru a pune în funcţiune sistemul de vot electronic e-parlament. Precizările au fost făcute astăzi de reprezentanţii Legislativului după ce în spaţiul public au apărut zeci de critici la acest subiect, inclusiv din partea deputaţilor.

Tabletele nu vor fi mobile, ci vor fi montate în sala de plen pentru a asigura corectitudinea votului electronic.

Deputaţii de la blocul ACUM pun la îndoială eficienţa tabletelor. Potrivit lor, costul echipamentului este exorbitant. În plus, tehnica nici nu ar fi necesară.

„Noi ne descurcăm şi fără pentru că o bună parte din deputaţi au atât computere, cât şi tablete persoanle. Înţelegem că acestea trebuie utilizate pentru e-voting, nu ne este clar cum anume pentru că sistemul pentru votare există, cartelele sunt, trebuia să fie implementat mult mai devreme”, a declarat Mihai Popşoi, deputatul blocului ACUM.

Critici la acest subiect au urmat şi din partea deputaţilor Partidului ŞOR.

„Nu ne este clar de ce echipamentul acesta nu funcţionează şi, probabil că, nu e necesitatea cea mai stringentă ca să cheltuim banii statului pentru echipamentul nou. Eu cred că în primul rând trebuia să vedem de ce nu funcţionează echipamentul care deja a fost procurat”, a declarat Marina Tauber.


În schimb, deputaţii de la PD şi PSRM cred că în acest fel se va face un mare pas spre digitalizarea procesului legislativ. Iar, pe termen lung, se vor face şi unele economii.

„Dacă aceste tablete vor înlocui toate miile şi zeci de mii de pagini şi tonele de hârtie care se distribuie deputaţilor în fiecare an ca proiecte de legi şi documente, totul va fi în format electronic şi asta va aduce economii şi mai mari // atunci posibil un asemeneaa proiect are drept la viaţă”, a spus deputatul PDM Sergiu Sârbu.

„Deja este secolul 21 şi ar fi oportun deja să renunţăm la hârtie. Chiar azi am fost şi am deschis lădiţa şi era un teanc enorm de hârtie. Uneori trebuie de fiecare dată să fugi la această lădiţă să vezi dacă a ajuns sau nu a ajuns. Dacă ar fi cumva prin intermediul acestor tablete cumva uşura munca noastră”, a spus Grigore Novac, deputat PSRM.

Tabletele vor fi achiţionate printr-o licitaţie deschisă. Ofertele pot fi depuse de agenţii economici interesaţi în perioada 27 ianuarie – 7 februarie 2020. Gadgeturile trebuie să aibă sistem de operare Windows 10 Pro, cu spaţiu de stocare de minimum 128 GB şi ecranul cu diagonala 10 până la 13 inci.

Pentru achiziţia celor 110 tablete sunt prevăzuţi în buget 2,3 milioane lei. Proiectul este implementat de PNUD Moldova şi cofinanţat de Guvernul Suediei şi Parlamentul de la Chişinău.