POLITIC

Deputaţii au decis: Preşedintele Igor Dodon va desemna un procuror general interimar

post-img

Un procuror general interimar va fi desemnat de preşedintele Republicii Moldova la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor. Acesta va fi numit până la organizarea concursului şi numirea acestuia prin decret prezidenţial. Parlamentul a adoptat în lectura a doua, în şedinţa plenară de astăzi, 19 iulie, proiectul de lege pentru interpretarea unor prevederi din Legea cu privire la Procuratură.

Potrivit autorilor, iniţiativa va înlătura vidul legislativ în care nu este reglementat în mod expres vacanţa funcţiei de Procuror General. În prezent, norma juridică în vigoare reglementează modul de asigurare a interimatului funcţiei de procuror general în cazurile de absenţă a acestuia sau a imposibilităţii de exercitare a funcţiilor sale.

Procedura de desemnare a procurorului general interimar va parcurge următoarele etape. Şeful statului, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor, va desemna un procuror general interimar până la organizarea concursului. Şedinţa Consiliului Superior al Procurorilor la care se face propunerea se convoacă în maxim 3 zile de la intervenirea vacanţei funcţiei. 

Preşedintele ţării poate respinge candidatura propusă în cazul depistării unor probe incontestabile de incompatibilitate a candidatului cu funcţia respectivă, de încălcare a legislaţiei sau a procedurilor legale de selecţie a acestuia. 

În cazul respingerii candidaturii sau în cazul în care Consiliul Superior al Procurorilor nu propune candidatura în termenul indicat, procurorul general interimar va fi desemnat prin decret prezidenţial la propunerea Parlamentului, cu avizul Consiliului Superior al Procurorilor. Parlamentul va propune candidatura în maxim 3 zile de la respingerea candidaturii de către preşedinte sau de la expirarea termenului în care Consiliul Superior al Procurorilor trebuia să propună candidatura. Şedinţa Consiliului Superior al Procurorilor la care se oferă avizul se convoacă în maxim 3 zile de la adoptarea hotărârii Parlamentului. 

Mandatul procurorului general interimar va dura până la numirea, urmare a concursului, a procurorului general prin decret prezidenţial.

Tot astăzi, Parlamentul a adoptat, în lectura a doua, proiectul de lege pentru interpretarea unor prevederi din Legea cu privire la Procuratură.

Este vorba de interpretarea articolului 17. Prin textul „în ultimele 6 luni nu a deţinut calitatea de membru al Consiliului Superior al Procurorilor” se are în vedere inclusiv persoana care a exercitat interimatul funcţiei de procuror general indiferent de faptul dacă a participat sau nu la şedinţele Consiliului şi/sau dacă a participat la procesele de adoptare a actelor Consiliului, se precizează într-un comunicat de presă al Parlamentului R. Moldova.