POLITIC

Deputaţii migratori. Aleşii din Parlamentul Republicii Moldova se lasă duşi de val, la propriu

Deputaţii din Parlamentul de la Chişinău se lasă duşi de val la propriu. Şi se pare că acest curent al politicii dintre Prut şi Nistru e puternic, pentru că îi aruncă pe parlamentari dintr-o extremă în alta. Zilele trecute am asistat la o adevărată migraţie de deputaţi. Aleşi ai poporului, intraţi în legislativ cu un partid, anunţă că merg la altul.

Cu alte cuvinte, deputaţii au migrat exact ca păsările călătoare dintr-un cuib în altul. Nu se mai regăsesc în partidele care i-au adus în fotoliile din clădirea Legislativului, spun ei. La acest capitol, PD este cel mai mult ciuruit. A intrat în Parlament cu 30 de deputaţi, iar acum numără doar 17 pentru că tocmai 13 şi-au luat zborul. Majoritatea a migrat la grupul PRO Moldova, de altfel, foşti colegi. Şi fracţiunile PAS şi ŞOR s-au ales cu câte unul şi respectiv, 2 deputaţi transfugi.

Luni, foştii comuniştii şi apoi foştii democraţi Violeta Ivanov şi Vladimir Vitiuc, aleşi pe listele PD anunţă că se alătură fracţiunii parlamentare a Partidului Politic ŞOR. Cei doi spun că nu se mai  regăseau în echipa democraţilor, iar fracţiunea ŞOR este exact ce căutau.

„Suntem convinşi că alături de echipa Partidului Politic "ŞOR" vom reuşi să realizăm programul nostru electoral pentru binele cetăţenilor pe care nu-i interesează atât culoarea politică a deputaţilor, cât lucrurile bune pe care le realizează”, a scris VIOLETA IVANOV, ex-deputat PDM , pe Facebook.

Astfel că, fracţiunea fostului primar de Orhei, Ilan Şor, condamnat în primă instanţă în dosarul furtului miliardului, are acum 9 deputaţi. Migrarea deputaţilor continuă şi marţi. Fostul democrat Oleg Sîrbu anunţă că se alătură celor de la PRO Moldova.

„Am analizat profund în ultima perioadă idei, păreri, fapte, emoţii şi evenimente...  Mă regăsesc în formaţiunea politică PRO MOLDOVA, printre colegii mei, care-mi sunt aproape prin atitudine şi planuri de viitor”, scria Oleg Sîrbu pe Facebook.

Astfel, grupul parlamentar condus de Andrian Candu are deja 10 deputaţi. Recent, şi fracţiunea PAS s-a făcut cu încă un deputat în plus luându-l sub aripă şi pe parlamentarul independent Ion Groza.

„Decizia de azi este o continuare logică a activităţii mele politice. La ora actuală, noi vedem că PAS este cel mai important partid de dreapta care promovează cursul de integrare europeană a Republicii Moldova”, a spus ION GROZA, deputat PAS.

Ion Groza a fost ales pe circumscripţia uninominală Cahul în scrutinul parlamentar din 24 februarie 2019. Astfel, fracţiunea PAS numără astăzi 15 deputaţi în Parlament.

În culisele politicii de la Chişinău se vorbeşte că deputaţii îşi schimbă cuibul tocmai pentru că se pregăteşte demiterea Guvernului Chicu şi numirea unui nou Cabinet de miniştri. Şeful statului i-a atenţionat pe toţi liderii opoziţiei să renunţe la aceste jocuri pentru că tot ei ar avea de pierdut mai apoi.â

„La anticipate nu va trece niciunul dintre aceştia care s-au vândut deja în câte trei sau patru partide. Şor a fost o greşeală că a venit în Parlament, iar ceea ce Candu face ce făcea Plahotniuc”, a spus Igor Dodon.

La rândul său, Andrian Candu îi aminteşte şefului statului că nu ar avea dreptul moral să se pronunţe în aceste cazuri.

„Nu oare el, Igor Dodon este cel care a plecat din PCRM a trădat electoratul comunist, a trădat liderul PCRM pe Vladimir Voronin ba mai mult ca atât, l-a votat pe preşedintele Timofti. Acela nu este transfugiu?”, a spus Andrian Candu.

Era anul 2011, când Igor Dodon alături de Zinaida Greceanîi şi Veronica Abramciuc anunţau că părăsesc Partidul Comuniştilor.

„Noi astăzi părăsim fracţiuna PCRM din parlament. Scopul deciziei noastre e unul, dar e un scop complex: evitarea alegerilor anticipate, alegerea preşedintelui ţării, reformarea guvernarii şi stabilitatea politică”, spunea Igor Dodon.

Iar patru ani mai târziu, în 2015, alţi 14 deputaţi comunişti anunţă că părăsesc fracţiunea. Ulterior, aceştia au aderat la PD.