Deputaţi: Hotărârea CCM a fost una previzibilă. Un guvern în demisie nu îşi poate regenera propriile structuri
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Deputaţi: Hotărârea CCM a fost una previzibilă. Un guvern în demisie nu îşi poate regenera propriile structuri

Hotărârea Curţii Constituţionale cu referire la atribuţiile unui guvern în demisie a fost una previzibilă, iar, astfel, CCM a statuat că atribuţiile unui guvern interimar sunt limitate. De această părere sunt invitaţii emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova: Igor Munteanu, deputat al Partidului Platforma DA şi Nicolae Ciubuc, deputat al Partidului Democrat.

„Actuala componenţă a CCM este neutră faţă de jocurile politice, nu le consideră de referinţă şi încearcă, într-un fel să stabilească reguli egale pentru toată lumea. CCM afirmă, de fapt, că un guvern în demisie nu are cum fi tratat ca un guvern legitim, iar această lipsă de legitimitate limitează posibilităţile de a aplica nişte politici eficiente pe domeniul pandemiei, economiei, educaţiei şi astfel CCM trage o judecată foarte importantă între criteriul de legitimitate a Guvernului şi cel de necesitate. Un guvern în demisie nu îşi poate regenera propriile structuri politice, el are o viaţă limitată până la încheierea acestui mandat temporar că nu poate dura o veşnicie, el poate face doar lucrurile legate de administrarea treburilor publice, miniştri nu pot fi schimbaţi, dar pot fi instalaţi secretari şi persoane cu demnitate publică, iar aici, cu adevărat începe adevărata problemă pentru că, în primul rând, întrebarea de bază e pe cine reprezintă acest guvern pentru că el nu mai reprezintă pe nimeni, cine şi-l asumă. Pentru că orice numiri care se vor face în următoarele săptămâni de zile vor fi asumate de către un guvern care nu are legitimitate politică. Nu are de câştigat nici PAS, nu are de câştigat niciun partid care şi-ar dori schimbare accelerată sau cel care îşi doreşte alegeri anticipate, are de câştigat doar grupuri politice care vor să conserveze actuala situaţie, cele care doresc să îşi menţină influenţa nedeclarată asupra Guvernului Ciocoi, PSRM”, a spus Igor Munteanu.

Deputatul PDM, Nicolae Ciubuc, spune că era evidentă o astfel de decizie a CCM. „A fost cumva previzibilă. Noi avem la ziua de astăzi un Guvern interimar care e blocat în acţiune. Ministerele cheie ce trebuie să genereze soluţii la problemele cele mai actuale, nu avem miniştri cu viziuni. Guvernul, pe de o parte, are rolul de administrator sau de administrare a treburilor publice şi prin decizia CCM s-a acentuat clar care sunt aceste atribuţii, nici măcar posibilitatea de a negocia şi a încheia acorduri internaţionale nu va avea dreptul acest guvern. Din şase solicitări ale preşedintelui la CCM, doar una a fost acceptată şi aceea doar parţial, în privinţa guvernului aflat în demisie să numească, propună sau demită persoane cu demnitate publică altele decât miniştri. Acest lucru nu cred că dă posibilitate guvernului de a numi persoane în funcţii cheie fără concurs or se aplică pe o perioadă provizorie”, susţine Nicolae Ciubuc.

„Guvernul poate într-adevăr să instaleze în funcţie, într-o perioadă scurtă de timp, secretari pe ministerele decimate. Ar trebui desemnaţi prin concursuri, prin selectare meritocratică, ei nu vor avea timp pentru asta, vor fi instalaţi provizoriu ca să servească unor interese politice”, este de părere Igor Munteanu.

Similare
RECOMANDĂRI