POLITIC

Deputat: Toate Guvernele anti criză nu sunt altceva decât Guverne de salvare a Parlamentului, care e plin de transfugi

post-img

Mariana Durleşteanu nu va fi desemnată în Parlament la funcţia de Parlament, iar ţara nu va ajunge „pe mâna lui Şor şi Dodon”. Cei care îşi doresc tare-tare să îşi împingă prim-ministrul, n-au decât să recurgă la procedura de impeachement. Despre aceasta vorbeşte liderul interimar al PAS, Igor Grosu, care declară că orice Guvern de tranziţie nu este decât un Guvern de salvare a Parlamentului.

 În contextul în care Platforma DA şi PD insistă pe votarea unui Guvern de salvare, care ne va conduce până la alegeri anticipate, Igor Grosu se întreabă care sunt cei 51 de deputaţi de bună credinţă care ar putea vota pentru un astfel de Guvern.
 
„Care sunt cei 51 de deputaţi de buna credinţă, care ar oferi suportul politic unui guvern, numiţi-l şi anti criză. La moment avem o majoritate de 54 de indivizi care au un candidat. Sunt sigur că această candidatură nu va fi nici într-un caz desemnată să ajungă în Parlament. Nu mai trebuie să speculăm cu sperietoarea asta că această triadă, frăţie a penalilor, îşi vor împinge candidatul lor la prim-ministru. Nu va fi lucrul ăsta, noi nu vom admite.
 
Toate Guvernele de tranziţie, de salvare nu sunt altceva de Guverne de salvare a Parlamentului, care e compromis, e plin de transfugi care s-au vândut de 3-4 ori. Unii foarte uşor uită de unde a ieşit acest Parlament. Din 2019, de când a fost votat sistemul mixt. Să ne îmbătăm cu iluzia că un Guvern cât de frumos nu ar fi el să fie susţinut de acest Parlament asta ar îndemna să ne minţim pe ni şi pe alegători. N-o să îşi tragă în picior Dodon, Şor, Plahotniuc”.
 
Andrei Năstase, însă, declară că în plină pandemie, Republica Moldova are nevoie de un Guvern anti-criză.
 
„Noi pledăm pentru alegeri parlamentare anticipate organizate într-un cadru constituţional, altfel ar fi anarhie. Susţinem idea anticipatelor. Întrebarea pe care ne-o punem cu toţii, cum le facem? Platforma DA nu insistă pentru sine, pentru candidatul său la premier, pentru o funcţie în stat. Ceea ce vrem noi e să găsim soluţii pentru ţară. Succesul pentru ţară trebuie căutat dincolo de confortul personal.  Eu aş putea să strig de dimineaţă până seară „anticipate, anticipate”, pentru că este la modă, oamenii o să spună „Bravo, Năstase”, dar timpul trece, oamenii mor, oamenii nu au ce pune pe masa”.
 
Liderul Partidului Democrat, Pavel Filip, declară că acum, preşedintele Republicii Moldova trebuie să iniţieze consultări, pentru a se ajunge la una din soluţii:  instalarea unui guvern sau alegerile anticipate.
 
„Maia Sandu are de ales între ceva rău şi ceva foarte rău. Foarte rău este Guvernul lui Şor şi Dodon. Rău este să parcurgă la consultări şi cum va identifica un Guvern care să echilibreze situaţia în R. Moldova. Aici este confuzia. CC nu lasă marjă de discreţie aici. Noi am avut o discuţie cu cei de la PSRM şi noi am văzut disponibilitate de a ţine un dialog. Eu am teama că pe zi ce trece ei vor prinde la curaj şi vor zice că noi nu mai cedăm nimic şi nu mai consultăm pe nimeni şi insistăm pe această majoritate. Cu această retorică vom ajunge până în anul 2023 cu un Parlament şi cu un Guvern care este astăzi interimar”.