Deputat socialist: „Ce înseamnă să avem un procuror european, da’ ce ai noştri sunt africani?”
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Deputat socialist: „Ce înseamnă să avem un procuror european, da’ ce ai noştri sunt africani?”

Blocul ACUM continuă să opteze pentru un procuror european, însă socialiştii sunt categoric împotrivă. Procurorul general are acces la secretul de stat, iar o persoană care nu deţine cetăţenia Republicii Moldova nu poate să aibă acces la secretele de stat – acesta este unul dintre argumentele socialiştilor pentru care nu acceptă ideea celor din blocul ACUM. Totuşi, pe acest subiect încă se negociază.

Subiectul a fost discutat în cadrul emisiunii Punctul pe AZi de către deputaţii Sergiu Litvinenco (ACUM), Grigore Novac (PSRM) şi Dumitru Diacov (PD).
Ce ţine de condiţiile de alegere şi numire a unui procuror european, însă se duc negocieri, spune Sergiu Litvinenco, subliind că se ia în calcul inclusiv posibilitatea ca să fie modificată legea astfel încât să poată fi numit un procuror cu cetăţenia Republicii Moldova, dar care a activat în calitate de procuror într-un alt stat, fie un procuror dintr-o altă ţară, dar care să poată obţine cetăţenia Republicii Moldova până la numirea acestuia în funcţie.

De o altă părere este însă deputatul socialist Grigore Novac.

„Problema este mult mai complexă, cum o vedem  noi. Sunt păreri că seful statului ar putea acorda cetăţenia, dar până la urmă trebuie să îndeplinească condiţiile legii cu privire la cetăţenie. Sunt mai mult viziuni asupra procurorului general. Domnul Litvinenco are o viziune, eu am alta, nu diametral opusă, dar... Care va fi opţiunea acceptată de toţi, urmează să vedem. Ce înseamnă să avem un procuror european, da’ ce ai noştri sunt africani? Eu nu vreau să cred că toţi sunt corupţi, incapabili...” a declarat deputatul socialist Grigore Novac.

Unul dintre argumentele socialiştilor, de ce nu acceptă un procuror care să nu deţină cetăţenia R. Moldova, este faptul că procurorul are acces la secretul de stat, iar un cetăţean străin nu poate avea acces la secretul de stat, spune Grigore Novac.

Pe de altă parte, găsirea unui numitor comun la acest subiect depinde de voinţa politică, spune Dumitru Diacov.

„Sunt exemple de ţări în care se practică chestia asta: invitarea persoanelor cu experienţă internaţională”, spune Diacov, sugerând guvernării să cheme la discuţii procurorii din R. Moldova şi să ia în seamă propunerile lor”, a declarat Diacov.
Similare
RECOMANDĂRI