POLITIC

Deputat PAS: Suntem conştienţi că vom plăti politic un preţ foarte mare dacă nu ne va reuşi reformarea sistemului

post-img

Procesul de reformare a sistemului trebuie să fie unul autentic, să fie resimţit de către cetăţeni. Lucrurile nu se pot întâmpla peste noapte, schimbările se vor întâmpla într-o manieră hotărâtă şi vizibilă pentru cetăţeni”, spune deputatul PAS, Adrian Băluţel. El a declarat, în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR MOLDOVA, că PAS este conştient că va plăti politic un preţ foarte mare dacă nouă nu îi va reuşi curăţarea sistemului.

„Lucrurile nu se pot întâmpla peste noapte, ele se vor întâmpla într-o manieră hotărâtă şi vizibilă pentru cetăţeni. Nu va dura patru ani de zile, dar nici într-o săptămână nu se poate realiza. Promisiunea dată oamenilor de a curăţa sistemul este în capul priorităţilor noastre, se întreprind paşi concreţi: reformele care se fac pe domeniul justiţiei, reformele ce se fac pe dimensiunea de control parlamentar sau de capacitate a Parlamentului de a sancţiona instituţiile care nu lucrează, un element important care îl facem noi. Poate asta trezeşte nemulţumirea oamenilor că acest lucru nu s-a întâmplat în prima săptămână, dar noi nu avem nici două luni de când suntem la guvernare şi ne dorim să facem lucrurile responsabil, procesul de curăţare a sistemului trebuie să se întâmple responsabil pentru că atunci când el se întâmplă abuziv, vedem persoane care fiind date afară se întorc în sistem prin hotărâre de judecată şi atunci noi nu curăţăm sistemul, dar creăm aparenţa curăţării sistemului şi noi nu ne dorim acest lucru. Procesul de curăţare în mod corect, transparent, ia un pic de timp, dar el se întâmplă şi noi suntem conştienţi că noi vom plăti politic un preţ foarte mare dacă nouă nu ne va reuşi acest lucru”, a menţionat deputatul.
 
„Sistemul trebuie demontat sistemic, nu poţi cu hoţii să lupţi cu mănuşile sau mânile albe. Durata de viaţa a unei guvernări ţine de coeficientul de realizare a promisiunilor făcute. Cetăţeanul întotdeauna are dreptate şi are dreptul să ceară reforme rapide, dacă nu imediate. Acest lucru vine, probabil, de la acele trei decenii în care am aşteptat aceste reforme cu toţii. Evident că se doreşte acest lucru imediat. Lucrurile vor trena pe anumite segmente şi nu din rea voinţă, nu este posibil să faci schimbarea atât de rapid cât s-ar dori. Pe de o parte trebuie trasate traiectoriile corecte, pentru că, de multe ori, orice guvernare care vine ca şi moştenire mai preia şi unii funcţionari care s-au perindat prin mai multe guvernări, formaţiuni politice şi dese ori pot duce o guvernare cu intenţii nobile pe o pistă greşită. Iată de ce cred că trebuie să existe platforme de comunicare pe diferite domenii, inclusiv o comunicare cu administraţia publică locală, pentru că noi suntem prima linie şi simţim cumva reacţiile şi pulsul de jos şi invers: problemele cu care se confruntă cetăţenii până la urmă le putem împărţi cu guvernarea ca să nu fie doar o povară a administraţiei publice centrale. Aşteptările sunt foarte mari pe de o parte, pe de altă parte sunt justificate şi sunt raportate, până la urmă, în încrederea masivă acordată inclusiv prin votul pentru PAS. Este justificat să îţi asumi răspunderea pe potriva încrederii pe care ai avut-o. Contează foarte mult nu doar cine pleacă, dar şi cine vine în loc, substituirea trebuie să aibă loc cu persoane profesioniste şi din domeniu”, a menţionat vicepreşedintele CALM, Alexandru Bujoreanu, primarul oraşului Leova.
 
Deputatul PAS, Adrian Băluţel, a afirmat că există o deschidere din partea mai multor specialişti din societatea civilă, din instituţii, dar şi din diaspora pentru a pune umărul la realizarea dezideratului guvernării de a realiza reforme în beneficiul cetăţeanului.

„Pe măsură ce lucrurile se schimbă vedem tot mai multă deschidere din partea specialiştilor plecaţi peste hotare să revină sau specialiştilor buni din R. Moldova. Noi avem mulţi specialişti buni şi integri în R. Moldova care ar vrea să vină să lucreze în administraţia publică centrală sau locală dacă ar vedea că ei acolo sunt preţuiţi şi acolo se face treabă şi nu se face corupţie şi fărădelegi şi pe măsura schimbărilor noi deja vedem tot mai multă lume care vine mai încurajată, vine, apelează că ei vor să contribuie. Problema resurselor umane nu va fi o problemă. Încrederea care o are echipa politică în numirile sau în persoanele care vin în aceste funcţii porneşte de la câţiva factori foarte importanţi: integritatea persoanei, capacitatea de a livra şi profesionalismul acestor persoane. Respectiv, noi ne asumăm politic aceste numiri, dar noi nu cerem de la nicio persoană să devină membru de partid peste noapte sau chestii care le-am văzut în trecut la alte forţe politice. Schimbările trebuie să se întâmple responsabil, cumpătat şi gândit, nouă ne ia un pic de timp să analizăm, să verificăm, să ne asigurăm că numim în aceste funcţii persoane în care este o încredere politică, dar care sunt şi competente, şi integre şi, respectiv, aceste numiri se întâmplă într-o manieră foarte şi foarte atentă. Noi înţelegem că societatea aşteaptă lucrurile foarte repede şi acum, noi încercăm să livrăm acestor aşteptări, însă, în acelaşi timp, nu vrem să mergem pe o cale, să nu abuzăm, să nu grăbim lucrurile. De fapt, votarea legii pe modificarea modului de evaluare a Consiliului Audiovizualului, ANRE-ului, acest element de capacitatea Parlamentului de a-i demite vine ca un element de control şi pentru viitoarele echipe care vor veni în aceste instituţii or până acum odată numite aceste instituţii aveau o inamovibilitate completă, nu purtau răspundere în faţa nimănui şi, respectiv, nu puteau fi sancţionate. Acum ele vor trebui să acţioneze responsabil şi pot fi sancţionate până la demisie dacă nu vor livra profesionist rezultate conform aşteptărilor oamenilor”, a menţionat deputatul.