Deputat ACUM: „Nu am temeri că alegătorii blocului ACUM vor vota cu socialiştii sau că alegătorii socialiştilor vor deveni pro-europeni peste noapte”
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Deputat ACUM: „Nu am temeri că alegătorii blocului ACUM vor vota cu socialiştii sau că alegătorii socialiştilor vor deveni pro-europeni peste noapte”

Blocul ACUM nu regretă că a mers alături de PSRM, dar anumite persoane regretă unele decizii luate ulterior. Afirmaţia aparţine lui Dan Perciun, deputat din Fracţiunea parlamentară PAS, blocul ACUM şi a fost exprimată la dezbaterile publice cu tema „Relaţiile dintre componentele guvernării: practică, aşteptări, provocări”, ediţia a 116-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, organizate de Agenţia de presă IPN şi Radio Moldova.

„Anumite lucruri care s-au întâmplat după stabilirea relaţiei cu PSRM nu ne încântă 100%, dar noi ne-am învăţat lecţia şi, pe viitor, vom face tot posibilul să evităm situaţiile similare”, a spus Dan Perciun. Deputatul a menţionat că relaţia ACUM – PSRM poate continua numai dacă există un consens pe reforma justiţiei..

Deputatul a menţionat că există unele comisii parlamentare unde nu există echilibru numeric între membrii PSRM şi ACUM, politizarea comisiilor fiind foarte greu de evitat. El a făcut afirmaţia în contextul concursurilor pentru funcţii importante în stat, rezultatele cărora spune nu au fost întocmai cu scopul urmărit de depolitizare a unor instituţii.

Dan Perciun a menţionat că alegerile care urmează depind de modul de comunicare care va exista între componentele guvernării pe perioada campaniei electorale. „Eu îmi doresc o campanie electorală corectă, o campanie în care să se dezbată soluţii. În ce măsură o să ne reuşească să avem o campanie fără atacuri la persoană, fără falsuri, fără denigrări reciproce, depinde de noi şi de nivelul nostru de maturitate politică”, a spus Dan Perciun.

În context, parlamentarul a precizat că îşi doreşte ca Republica Moldova să ajungă o ţară în care, în primul rând, se dezbat idei. „Structural, blocul ACUM şi PSRM se află pe dimensiuni diferite ale eşichierului politic. Fiecare luptă pentru segmentul lui electoral, iar asta face lucrurile mai simple. Alegătorii noştri ne cunosc pe noi, alegătorii socialiştilor îşi cunosc preferaţii. Nu am temeri că alegătorii blocului ACUM vot vota cu socialiştii sau că alegătorii socialiştilor vor deveni pro-europeni peste noapte şi vor vota cu noi”, a spus Dan Perciun.

Dan Perciun a mai precizat că blocul ACUM încearcă evitarea subiectelor geopolitice care ar putea inflama şi dezbina societatea. „În lunile următoare nu există date care să aibă conotaţii geopolitice, iar situaţia va fi mai simplă din acest punct de vedere”, a spus deputatul, care a mai menţionat că, în măsura în care vor fi livrate lucruri bune pentru oameni, criticile oponenţilor vor cădea de la sine. „Toate riscurile pentru calitatea relaţiilor dintre componentele guvernări care există pot fi gestionate”, a spus Dan Perciun.

Dezbaterile publice „Relaţiile dintre componentele guvernării: practică, aşteptări, provocări”, sunt ediţia a 116-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfăşurat cu susţinerea Fundaţiei germane Hanns Seidel.
Similare
RECOMANDĂRI