POLITIC

Democraţii şi socialiştii au salutat demisia primarului suspendat al Chişinăului

Dorin Chirtoacă şi-a dat demisia din funcţia de primar al Chişinăului. A anunţat că pleacă doar pentru că nu vede altă soluţie, iar primăria trebuie condusă de un edil ales şi nu de unul impus.

Anunţul l-a făcut personal într-o conferinţă de presă, dar cererea de demisie a fost depusă de colegii de partid. Acum, Chişinăul poate fi pe listă cu alte localităţi în alegeri locale anticipate în luna mai. Democraţii şi socialiştii, pe care Chirtoacă îi acuză de complot împotriva sa, au salutat demisia edilului suspendat.

DORIN CHIRTOACĂ, primar suspendat al municipiului Chişinău: "Am decis să renunţ la funcţia de primar al municipiului Chişinău în semn de protest faţă de abuzurile care au loc împotriva oraşului. Altceva decât alegeri anticipate nu văd ca soluţie pentru deblocarea lucrurilor."

Cu o astfel de declaraţie, primarul suspendat al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, şi-a anunţat demisia. Cererea trebuie acum aprobată de Consiliul Local. Primarul demisionar spune că a epuizat toate căile prin care mai putea reveni în funcţie, aşa că a decis să renunţe doar să nu lase Primăria Chişinău pe mâinile Silviei Radu.

DORIN CHIRTOACĂ, primar suspendat al municipiului Chişinău: "Locuitorii municipiului Chişinău, conform legii şi a bunului simţ trebuie să aibă un reprezentant ales la primărie, bun, rău, deştept, mai puţin deştept, dar ales, al lor, de ei hotărât, nu hotărât de domnul Plahotniuc, de Dodon sau de alţii."

Dorin Chirtoacă şi-a anunţat demisia, dar nu a depus cererea personal. El are interdicţie de a intra în primărie pentru că este cercetat sub control judiciar. Aşa că poştaşi au fost colegii de partid.

Dorin Chirtoacă îi acuză pe democraţi că ar acţiona în tandem cu socialiştii ca să-l bage la puşcărie şi să nu-i mai permită să revină la primărie.

DORIN CHIRTOACĂ, primar suspendat al municipiului Chişinău: "Se doreşte ca pe doi ani, mandatul primarului să fie blocat, din mai 2017 până în mai 2019". Arătaţi-mi vă rog, în toată Europa, un primar, unul singur şi eu dispar din faţa dvs., mă duc pe lumea cealaltă, un primar suspendat din funcţie în timpul anchetei fără să existe o decizie a instanţei nu există în toată Europa."

În replică, liderul fracţiunii PSRM din Consiliul Municipal Ion Ceban a scris pe o reţea de socializare că demisia este cea mai corectă decizie pe care a luat-o Chirtoacă în 10 ani de mandat. Aceeaşi reacţie a avut-o şi Silvia Radu şi Partidul Democrat.

 VITALIE GAMURARI, purtătorul de cuvânt al PD: "În ultimii ani, domnia sa s-a discreditat din punct de vedere profesional şi din punct de vedere moral. Noi ne-am obişnuit cu asemenea învinuiri aduse de unii politicieni care sunt suspectaţi în comiterea unor infracţiuni."

În aceste condiţii, pe 20 mai 2018, cetăţenii din Chişinău ar trebui să-şi aleagă un nou primar, în aceeaşi zi cu alte localităţi din ţară, inclusiv cu municipiul Bălţi, unde zilele trecute primarul Renato Usatîi şi-a dat şi el demisia. Usatîi este fugar la Moscova şi a acuzat şi el Partidul Democrat că a folosit instituţiile de stat ca să-l alunge de la Primăria Bălţi. Decizia privind alegerile locale anticipate urmează să fie luată de Comisia Electorală Centrală. Dorin Chirtoacă spune că ar putea intra în cursa electorală doar dacă i-ar avea ca adversari pe Igor Dodon şi pe Vlad Plahotniuc.

Dorin Chirtoacă ar putea candida din nou la funcţia de primar de Chişinău dacă până pe 20 mai 2018 nu se va alege cu o sentinţă în dosarul de corupţie în care este învinuit. Codul Electoral spune că atâta timp cât nu există o decizie de condamnare definitivă şi irevocabilă, candidatul poate fi înscris în cursa electorală, mai ales că există un precendent – primarul de Orhei, Ilan Şor.