Delegaţia transnistreană a întrerupt lucrările ultimei şedinţe a Comisiei Unificate de Control din anul 2017
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Delegaţia transnistreană a întrerupt lucrările ultimei şedinţe a Comisiei Unificate de Control din anul 2017

Comisia Unificată de Control s-a întrunit în oraşul Bender în şedinţă, iar pe ordinea de zi figurau trei subiecte, potrivit Biroului politici de reintegrare. Şedinţa CUC a fost întreruptă de delegaţia transnistreană, iar la propunerea conducătorului delegaţiei Federaţiei Ruse a fost amânată pentru data de 11 ianuarie 2018.

Potrivit MOLDPRES, şedinţa a fost prezidată de delegaţia Federaţiei Ruse. În cadrul chestiunii organizatorice, delegaţia transnistreană l-a propus pe Ruslan Mova în calitate de expert cu statut permanent pe domeniul afacerilor interne. 

Comisia Unificată de Control nu a reuşit să aprobe raportul săptămânal al Comandamentului Militar Întrunit al FMMP privind situaţia în Zona de Securitate din perioada 13 – 19 decembrie 2017, care a fost audiat şi la şedinţa din 21 decembrie, dar a cărui aprobare a fost amânată după ce delegaţia transnistreană a solicitat consultări suplimentare, în contextul acţiunilor din 2 decembrie (pretinsele structuri de forţă transnistrene au instalat în mod abuziv un ”post de grăniceri şi vameşi” pe tronsonul de drum aflat în gestiunea SRL ”Anina”, în preajma satului Hârbovăţ, care creează dificultăţi pentru libera circulaţie a persoanelor şi bunurilor şi destabilizează situaţia în Zona de Securitate). 

Conducătorul delegaţiei Federaţiei Ruse a atras atenţia părţilor asupra necesităţii de a se abţine de la măsuri unilaterale în ceea ce priveşte activitatea posturilor, amplasate în Zona de Securitate. Având în vedere că chestiunea în cauză a mai fost discutată, el a propus ca raportul să fie supus votului. Propunerea a fost respinsă din start de partea transnistreană. Pentru a justifica poziţia neconstructivă a reprezentanţilor transnistreni, Oleg Beleakov, co-preşedinte al CUC, a invocat argumente irelevante, rupte de realitate. 

În pofida eforturilor participanţilor la şedinţă de a identifica soluţii de compromis pentru depăşirea situaţiei create, delegaţia transnistreană a întrerupt, totuşi, şedinţa CUC. 

 

Similare