Delegaţia Republicii Moldova la ultima şedinţă CUC a solicitat ca prezenţa „grănicerilor” în Zona de Securitate, dar şi abuzurile acestora să fie examinate
Sursa foto:radiochisinau.md Vizualizari:

Delegaţia Republicii Moldova la ultima şedinţă CUC a solicitat ca prezenţa „grănicerilor” în Zona de Securitate, dar şi abuzurile acestora să fie examinate

Prezenţa „grănicerilor” în Zona de Securitate, dar şi abuzurile acestora necesită a fi examinate în complex. O propunere în acest sens a fost înaintată de delegaţia Republicii Moldova la ultima şedinţă Comisiei Unificate de Control.

Delegaţia regiunii transnistrene este singura care, începând cu 11 iulie curent, se opune iniţiativei reprezentanţilor Federaţiei Ruse de a analiza şi verifica situaţia creată în rezultatul acţiunilor unilaterale ale Tiraspolului. Din această cauză, părţile din nou nu au ajuns la o poziţie de consens pe subiectele restante de pe ordinea de zi.

Au fost abordate, de asemenea, provocările organizate de către pretinsele structuri de securitate transnistrene în preajma localităţii Pohrebea, raionul Dubăsari, în perioada lunii august. Deşi, în conformitate cu actele de bază care stabilesc competenţele Comisiei, s-a convenit ca tema să nu fie tratată sub aspectul delimitării teritoriului, ci doar sub aspectul respectării regimului Zonei de Securitate, partea transnistreană distorsionează esenţa problemei.

Astfel, pe agendă s-a acumulat deja un număr considerabil de rapoarte săptămânale cu privire la situaţia în Zona de Securitate care nu au fost aprobate din motivul că fie nu reflectă încălcările constatate, fie nu au fost elucidate aspectele care să permită aprecierea obiectivă a abaterilor fixate. 

Similare
RECOMANDĂRI