POLITIC

Declaraţiile de Unire, în atenţia politicienilor din România

Deşi nu au nicio greutate juridică, declaraţiile de unire semnate de peste 100 de localităţi din Republica Moldova reprezintă un semnal puternic pentru liderii politici români. Declaraţia îi aparţine preşedintelui Senatului de la Bucureşti, Călin Popescu Tăriceanu. Oficialul mai spune că decizia de unire a Republicii Moldova cu România trebuie să vină din partea Parlamentului de la Chişinău, după modelul Unirii din 1918.

Şeful Senatului de la Bucureşti şi ministrul român de Externe spun, într-un glas, că, deşi declaraţiile de Unire semnate de localităţile din Republica Moldova au un caracter simbolic, ele nu pot fi ignorate de liderii poltici.

Mai mult, oficialii de la Bucureşti spun că propunerea de unire a celor două state trebuie să vină din partea Chişinăului, aşa cum s-a întâmplat în 1918, când Sfatul Ţării a votat unirea Basarabiei cu România.
 
CĂLIN POPESCU TĂRICEANU, preşedintele Senatului, România: "Această decizie nu poate să fie luată de România, decizia de Unire trebuie să fie luată de Basarabia, locul în care această decizie este expresia suveranităţii poporului este Parlamentul moldovenesc."
 
Ministrul român de Externe, Teodor Meleşcanu, spune că cele două state pot forma o familie în comunitatea europeană, fără a recurge la modificarea graniţelor.
 
Ieri şi localitatea de baştină a preşedintelui Dodon a semnat declaraţia simbolică de Unire. Sadova a devenit, astfel, a 106-a localitate care-şi manifestă dorinţa de unire cu România.