POLITIC

Decizia Curţii Constituţionale cu privire la interzicerea votării peste hotare în baza actelor cu termenul de valabilitate expirat

post-img

Curtea Constituţională a declarat inadmisibilă sesizarea depusă de Avocatul Poporului, Mihai Cotorobai, care a cerut examinarea în regim de urgenţă a constituţionalităţii interzicerii votării în diasporă în baza buletinelor de identitate şi a paşapoartelor cu termenul de valabilitate expirat.

Curtea Constituţională (CC) precizează că votarea în baza unui paşaport valabil contribuie la prevenirea fraudării votului, „prin recunoaşterea mai facilă a alegătorului în baza unor acte de identitate cu validitate mai scurtă, datorită fotografiei mai recente a titularului pe care o conţin acestea”.

Potrivit CC, fraudarea votului peste hotarele ţării este mai dificilă dacă este impusă votarea cu acte care prezintă elemente suplimentare pentru prevenirea falsificării lor, cum ar fi cazul paşapoartelor biometrice. „Spre deosebire de buletinele de identitate, paşapoartele biometrice conţin, de regulă, date ca imaginea facială digitală şi amprentele digitale”.

Totodată, Curtea Constituţională mai face trimitere şi la opinia Curţii Europene a Drepturilor Omului, care subliniază că restricţiile impuse exerciţiului dreptului la vot al cetăţenilor expatriaţi în baza criteriului reşedinţei pot fi justificate prin prisma mai multor factori:
 - prezumţia că cetăţenii nerezidenţi sunt mai puţin preocupaţi, în mod direct sau continuu, de problemele curente ale ţării şi au mai puţine cunoştinţe despre acestea;
- influenţa mai mică a cetăţenilor nerezidenţi asupra selecţiei candidaţilor sau asupra alcătuirii programelor lor electorale;
- legătura strânsă dintre dreptul la vot în cadrul alegerilor parlamentare şi faptul de a fi afectat în mod direct de actele organelor politice astfel alese;
- preocuparea legitimă a legislatorului de a limita influenţa în alegeri a cetăţenilor care trăiesc în străinătate, în chestiuni fundamentale care îi afectează în principal pe cei care trăiesc în ţară.

Prin urmare, Curtea Constituţională a declarat inadmisibilă sesizarea Avocatului Poporului, Mihai Cotorobai. Decizia este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

În sesizarea depusă la Curtea Constituţională, Avocatul Poporului menţiona că interdicţia pentru cetăţenii R. Moldova de a vota în secţiile de votare constituite peste hotarele R. Moldova în baza buletinului sau paşaportului expirat este contrară art. 38 alin (2) din Constituţia R. Moldova, deoarece reprezintă o interdicţie a dreptului de vot.

„De asemenea, această interdicţie instituie un tratament diferenţiat în raport cu cetăţenii care votează în R. Moldova, care pot vota în baza buletinelor de identitate, inclusiv a celor provizorii. Acest tratament diferenţiat nu poate fi justificat şi este contrat art. 16 alin (2) din Constituţie. De asemenea, această restricţie contravine legii”se precizează în sesizarea depusă de Mihail Cotorobai.

Avocatul Poporului: Restricţia privind votarea în diasporă cu buletinul de identitate încalcă Constituţia